Ženy ve výjezdu pražské záchranky

16. 11. 2016 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
V pondělí 14. listopadu 2016 skončila éra ryze mužských záchranářských posádek. Bc. Jana Smutná je první ženou za 159 let existence pražské záchranky, která bude pomáhat zachraňovat životy a zdraví Pražanů ve dvoučlenné výjezdové skupině, po boku řidiče Jana Jakeše.


Historicky k pacientům vyjížděly zdravotní sestry jako nositelky zdravotnické odbornosti ve tříčlenných posádkách, společně se dvěma řidiči; a také v Tatrách 613, kde asistovaly lékařům u nejzávažnějších případů.

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy se dnešním dnem přestane vymykat trendu všech ostatních třinácti zdravotnických záchranných služeb v ČR, které ženy v provozu zaměstnávají nejen jako zdravotnické záchranáře, ale i na pozici řidičů ZZS.

Během posledních tří výběrových řízení bylo přijato celkem osm žen, které splnily stejně náročné podmínky jako muži. Po absolvování adaptačního procesu se budou postupně zařazovat do ostrého provozu. Věříme, že tuto příjemnou změnu přivítají nejen kolegové záchranáři, ale také naši pacienti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?