Ženy zobají, farmaceuti jásají

12. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jsou vitaminy a minerály v pilulích prospěšné? V každém případě existuje oblast, kde potravinové doplňky doporučují přímo lékaři: a to gynekologové těhotným ženám. Farmaceutické firmy z toho rozhodně nejsou nešťastné. Materiály propagující vitaminy a minerály se k těhotným ženám dostávají všemi cestami. Mnoho žen má reklamu přímo na těhotenské legitimaci...


Jsou vitaminy a minerály v pilulích prospěšné? V každém případě existuje oblast, kde potravinové doplňky doporučují přímo lékaři: a to gynekologové těhotným ženám. Farmaceutické firmy z toho rozhodně nejsou nešťastné.

V prostorné místnosti v Praze na Vinohradech sedí mladé páry. Právě probíhá kurs předporodní přípravy. „Když jsem se ptala svého gynekologa, doporučil mi brát Maternu, Mamavit, kyselinu listovou a magnezium,“ říká jedna z účastnic kursu Tereza Nevečeřalová. „Teď už ale žádný z těch přípravků neberu.“

Žena dala na radu své porodní asistentky Ivany Königsmarkové. „Ty preparáty jsou určitě potřeba, ale někde v Africe. U nás stačí ženám vyvážená strava, ze které potřebné vitaminy získají,“ vysvětluje porodní specialistka.

Vitaminové přípravky navíc podle ní způsobují uvolnění svalů a tím i nesprávné fungování dělohy; jedna standardní tabletka také vůbec nepočítá s tím, že každá žena má různé potřeby, stravovací návyky a životní styl. Ne všichni lékaři její názor odsuzují.

Primář gynekologickoporodnického oddělení ve Slezské nemocnici v Opavě Petr Herman uvádí, že otázka škodlivosti či prospěšnosti zmíněných přípravků není jednoznačná (viz TÝDEN č. 47/ 05). “ Od užívání polyvitaminů vyloženě nezrazuji, pouze varuji před užíváním více než jedné tablety denně,“ říká.

Stejně jako porodní asistentka je ale toho názoru, že brát tyto preparáty není v Česku třeba, pokud těhotná žena dodržuje základní pravidla zdravé výživy. Dietoložka z pražského Centra pro poruchy metabolismu a výživy Taťána Staňková namítá, že většina lidí dnes jí nevyváženě.

„Jestliže tak ženy jedí celý život, v těhotenství své návyky těžko změní a od pravidel zdravé stravy velmi rychle upustí,“ říká. Vzhledem k vyšší spotřebě vitamínů a minerálů v těhotenství a častému zvracení v počátečních měsících jsou prý multivitaminy žádoucí.

Tím, pro koho je ovšem konzumace potravinových doplňků určitě žádoucí, jsou farmaceutické firmy, které pilule prodávají. Připouští to i primář Herman. Obav o zdraví nenarozeného či narozeného dítěte nepochybně v určité míře komerčně zneužíváno je,“ říká.

Porodní asistentka Königsmarková z vlastní zkušenosti odhaduje, že přípravky doporučuje asi polovina gynekologů. Mnoho z nich je podle ní ovlivněno přímými odměnami a výhodami, které od farmaceutických firem za doporučení konkrétního přípravku získají.

Jednatel farmaceutické společnosti Wyeth Whitehall Czech Tomáš Sedláček odmítá, že by firma poskytovala lékařům přímé peněžní odměny. „Jiná věc je, když gynekolog prodává tyto přípravky přímo v ordinaci; to tam pak osobní zájem může vzniknout, jestliže bude mít z jejich prodeje nějaké provize. Naše firma ale prodává své výrobky pouze v lékárnách.“

Farmaceutické společnosti podle něho nastávající matky nepřemlouvají. „Ne více než ostatní konzumenty,“ říká Sedláček. Jím řízená firma vyráběla na začátku letošního roku jediný léčivý přípravek mezi potravinovými doplňky pro těhotné: Maternu se selenem.

Výroba už nepokračuje, prodávat se ale může do konce června. Poté bude firma distribuovat nový přípravek. S propagací Materny se selenem pomohl i lékař z Gynekologickoporodnické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Tomáš Fait.

Na serveru www. rodina. cz/ materna je podepsán pod článkem, který se k preparátu staví velmi přívětivě. „Šlo se o standardní reklamní článek,“ vysvětluje Sedláček. Vyjádření doktora Faita nebylo minulý týden možné získat, pobýval v cizině.

Reklama na průkazce

Materiály propagující vitaminy a minerály se k těhotným ženám dostávají všemi cestami.

Mnoho žen má reklamu přímo na těhotenské legitimaci; ta kromě předchozích porodů, poslední menstruace, prvních pohybů dítěte a údajů o zdravotním stavu celé rodiny zaznamenává také veškerá vyšetření, která žena během těhotenství absolvuje.

Na průkazkách může být ale umístěna i reklama na konkrétní vitaminové produkty, například Mamavit, Gravital či Calibrum. Takové legitimace vydává farmaceutická společnost Zentiva.

Týden

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?