Zisk farmaceutické společnosti Pliva klesl kvůli vysokým nákladům

7. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Chorvatská farmaceutická společnost Pliva, která v České republice ovládá brněnskou Lachemu, měla v prvním čtvrtletí letošního roku nižší zisk o osm procent. Firma s cílem přinést na trh nové léky zvýšila výdaje do výzkumu a vývoje...


ZÁHŘEB - Chorvatská farmaceutická společnost Pliva, která v České republice ovládá brněnskou Lachemu, měla v prvním čtvrtletí letošního roku nižší zisk o osm procent. Důvodem byly vyšší provozní a investiční náklady, které překonaly růst příjmů. Čistý zisk se snížil na 52,5 milionu dolarů z 57,1 milionu v prvním čtvrtletí loni, oznámila včera společnost.

Výsledky byly horší než odhady analytiků, kteří čekali zisk v rozmezí 53 až 69 milionů USD. Celkové příjmy se zvýšily o 4,8 procenta na 283,7 milionu USD, z toho tržby z prodeje léků stouply o 8,7 procenta na 235,3 milionu dolarů.

Za poklesem zisku stály hlavně nižší příjmy z licenčních poplatků a vyšší distribuční a prodejní náklady. Firma také s cílem přinést na trh nové léky zvýšila výdaje do výzkumu a vývoje.

Analytici také upozorňují na slabší chřipkovou sezonu v USA, která výrazně omezila prodej vlajkového léku firmy, antibiotika Zithromax. To se promítlo do snížení příjmů z licencí o 20 procent, tedy asi deset milionů dolarů. Klíčové antibiotikum azithromycin, které v USA prodává společnost Pfizer pod jménem Zithromax, vyneslo firmě loni 183 milionů USD. V prvním čtvrtletí získala Pliva z jeho prodeje 40 milionů USD.

Pliva investuje do výzkumu a vývoje hlavně proto, že v příštím roce vyprší v USA patentová ochrana pro Zithromax. Největší farmaceutická společnost ve východní Evropě je však známá hlavně množstvím generik, což jsou kopie léků, kterým vypršela patentová ochrana. Pliva by ráda představila na trhu nový vlastní lék v roce 2008, napsala agentura Reuters.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?