Zisk litoměřické nemocnice ještě poklesne, situace je nepříznivá

17. 7. 2010 8:54
přidejte názor
Autor: Redakce
I přes problémy českého zdravotnictví se vedení Městské nemocnice v Litoměřicích daří držet příznivý hospodářský výsledek. První pololetí ukončilo se zhruba stotisícovým ziskem.


„Není to mnoho, ale v potaz je třeba brát pro finanční vývoj nepříznivé skutečnosti, které v letošním roce nastaly,“ komentuje výsledek ředitel nemocnice Leoš Vysoudil. Na mysli má především fakt, že nedošlo k navýšení plateb od zdravotních pojišťoven, ačkoliv náklady vzrostly. A to hlavně v souvislosti s navýšením mezd zdravotnického personálu. Tento nárůst představuje dvacet milionů korun ročně.

Částečnou kompenzaci poskytly zatím pouze dvě pojišťovny - VZP a Pojišťovna ministerstva vnitra. Ostatní vyčkávají, jak dopadne vyúčtování roku 2010. Z Janotova balíčku nakonec vypadlo i to, že podniky si mohou u osob zastávajících nejnižší pracovní pozice odečíst z daní část sociálního pojištění. „V našem případě to mělo představovat třímilionovou úsporu,“ poukázal na další moment ředitel nemocnice Vysoudil. I přes uvedené nepříznivé okolnosti předpokládá vedení kladný hospodářský výsledek, ačkoliv je zřejmé, že dojde k poklesu zisku. „Zatímco v loňském roce dosáhl zisk nemocnice 5,3 milionu korun, letos očekáváme, že bude o tři miliony nižší,“ odhadl vývoj předseda dozorčí rady nemocnice Radek Lončák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?