Zisk UnitedHealth vzrostl o 35 procent na 439 milionů dolarů

18. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Největší americká zdravotní pojišťovna UnitedHealth Group vytvořila během druhého čtvrtletí čistý zisk 439 milionů dolarů. To je proti zisku 325 milionů USD ve druhém čtvrtletí loni nárůst zhruba o 35 procent...


CHICAGO/NEW YORK -

uvedla pojišťovna.

Výdaje na zdravotní péči ve Spojených státech se nyní výrazně zvyšují a UnitedHealth proto adekvátně zvýšila i pojistné. To je i hlavní důvod vysokého růstu jejího zisku. Pojišťovna má sídlo v Minneapolis a její management odhaduje, že v letošním roce zvýší zisk asi o 34 procent. To by bylo nad odhady analytiků.

UnitedHealth je první zdravotní pojišťovnou, která zveřejnila výsledky za druhé čtvrtletí. Podle toho, jak budou nyní vypadat výsledky dalších ústavů, lze usuzovat na finanční zdraví subjektů v tomto sektoru. Zisk na akcii pojišťovně vzrostl z 51 na 71 USc, podotýká agentura Reuters.

Analytici s růstem zisku počítali, ale jen na 66 centů. Tržby ve čtvrtletí vzrostly o 17 procent na 7,1 miliardy dolarů. Výdaje za zdravotní péči v USA v posledních letech rostou dvouciferným tempem ročně, pojišťovny jsou však schopny zvyšovat zisk, protože zvyšují předepsané pojistné.

Podle výkonného ředitele Williama McGuireho se růst výdajů za zdravotní péči zpomaluje a v letošním roce by tudíž měly náklady jeho podniku vzrůst o 10,5 až 11,5 procenta. Počet lidí, kteří v USA mají zdravotní pojištění u UnitedHealth, činil 17 milionů. To je o 800 000 více než touto dobou loni.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?