Žitníková: Výhra je pro mě obrovským závazkem

2. 12. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
„Byla bych velmi ráda, pokud by se mi podařilo navázat širší spolupráci s různými občanskými iniciativami a zbořit některé předsudky vůči odborům,“ uvedla pro Zdraví.Euro.cz nová předsedkyně OSZSP Dagmar Žitníková.


Jak reagujete na tak drtivou výhru? Očekávala jste to?

Stran vítězství ve volbách bych chtěla říci, že výhra není jen výhrou, ale je především obrovským závazkem. K mým protikandidátům - všichni měli co nabídnout a rozhodla demokratická volba. Nejdůležitější je ovšem tým, který se vytvoří. Z tohoto důvodu jsem velmi ráda, že vedení odborového svazu je složené z vynikajících lidí, kteří také kandidovali na předsedu. Naše nápady, poznatky a zkušenosti budeme moci uplatnit společně a spolu také budeme prosazovat program odborového svazu.

Jaké máte v této funkci plány?

Činnost předsedy odborového svazu má samozřejmě své mantinely. Hlavním mantinelem je program odborového svazu, který si delegáti VI. Sjezdu schválili. Mým hlavním plánem a cílem bude naplňování programu a to jak ve vnitřních, tak ve vnějších záležitostech.

S jakými problémy se svaz potýká? Co vnímáte jako hlavní problém, na kterém je třeba neodkladně pracovat?

V současné době je nejpalčivějším problémem nedostatečné finanční ohodnocení zaměstnanců, absence personálních standardů a neuspokojivé pracovní podmínky. K poslednímu tématu - náš odborový svaz se v minulém roce podílel na studii „Dobrá práce“. V rámci studie, kterou zpracovávala Univerzita Palackého v Olomouci proběhlo dotazníkové šetření zaměstnanců nemocnic ve čtyřech zemích (Německo, Rakousko, Polsko a Česká republika). Zkuste si tipnout výsledek. Česká republika skončila v dotazníku na posledním místě. Se svými pracovními podmínkami jsou spokojenější i kolegové v Polsku. Výsledek je skutečně alarmující a je potřeba, aby se situace ve zdravotnictví začala konečně řešit. Avizované odchody zaměstnanců ze zdravotnictví jsou velmi reálnou hrozbou. Oborový svaz dlouhodobě na problém upozorňuje, ale řešení je zřejmě v nedohlednu. Obdobná je i situace v sociálních službách. Jedny z nejnižších platů v resortů jsou ostudou české společnosti.

Co naopak patří mezi dlouhodobější cíle?

Za vnější oblast je to samozřejmě opět odměňování, personální zabezpečení a dobré pracovní podmínky. Tyto tři okruhy jsou nejen krátkodobým, ale také dlouhodobým cílem. Z hlediska odborového svazu bych také velmi ráda pracovala na zvýšení prestiže naší organizace. V ČR se stále ještě, i dvacet let po revoluci, odbory spojují s bývalými strukturami. Zapomíná se na podstatu odborů a málokdo akceptuje, že odbory jsou něčím, co naprosto přirozeně patří do společnosti. Odbory v Evropě jsou velmi významnou silou a v mnoha případech i hnacím motorem. Byla bych velmi ráda, pokud by se mi podařilo navázat širší spolupráci s různými občanskými iniciativami a zbořit některé předsudky.

Jak hodnotíte kroky současného ministra zdravotnictví?

Pan ministr je velký odborník, kterého si nesmírně vážím. Bohužel, zřejmě je v mnoha záležitostech vázán politickými úmluvami a koaliční smlouvou. Myslím si, že i pro něho osobně jsou mnohá rozhodování nelehká a složitá. Nicméně odborový svaz a já osobně máme v mnoha případech jasné zadání, takže se v určitých názorech zcela jistě neshodneme.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?