Živočišný biopolymer donese lék až k buňce

22. 2. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
...Nedávno se však zjistilo, že kyselina nehraje jen pasívní mechanickou úlohu, nýbrž i aktivní roli tím, že reguluje důležité procesy. V podstatě je schopna dát buňkám pokyn k množení...


Kyselina hyaluronová je unikátní biopolymer, který se vyskytuje prakticky v každém obratlovci. Nyní o ni dramaticky stoupá zájem.

Tato látka se totiž podílí na tvorbě podpůrných struktur, které zabezpečují, že se jednotlivé buňky orgánů správně seskupí, čímž se vytvoří potřebný tvar a zajistí správná funkce orgánu. Kyselina také tvoří ve své prakticky čisté podobě náplň kloubů, kde vykonává funkci mazadla, a je součástí tkání v očích, kterým dává tvar a umožňuje správnou refrakci paprsků procházejících čočkou. Pro svou jedinečnou schopnost vázat na sebe vodu se využívá v medicíně, farmacii a kosmetice.

Nedávno se však zjistilo, že kyselina nehraje jen pasívní mechanickou úlohu, nýbrž i aktivní roli tím, že reguluje důležité procesy. V podstatě je schopna dát buňkám pokyn k množení a zaujetí určitého prostoru či k vysílání signálů, které zabezpečí správné postavení jednotlivých buněk i správnou koordinaci jejich činnosti.

Díky schopnosti kyseliny přinášet kyslík a živiny do zničených tkání vznikají jemné kapiláry nezbytné pro hojení ran a popálenin. To však není žádoucí v případě rakoviny - nechceme totiž, aby nádorové buňky rostly. Ukazuje se však, že kyselina může hrát roli regulátoru růstu některých buněk jiným mechanismem. Tím, že se na buňky přilepí, může do nich cíleně vpravit i jiné látky, které nese. Pokud se nesenou látkou stane lék a cílovou buňkou rakovinná buňka, může takový postup znamenat léčbu rakoviny. Takže kromě klasického využití kyseliny jako přípravku proti artróze a při očních operacích se našlo ještě další užití. O kyselinu hyaluronovou proto značně stoupá zájem, a to především ve farmacii.

Na světě existuje jen několik málo firem, které se výrobou této kyseliny zabývají. Patří k nim Genzyme (USA), Fidia (Itálie), Seikagaku (Japonsko) a česká Contipro C z Ústí nad Orlicí, která je nyní největším evropským producentem. V loňském roce vyrobila zhruba 2800 kg kyseliny hyaluronové. Podle předsedy představenstva Vladimíra Velebného loni na jaře firma obdržela povolení k výrobě této látky ve farmaceutické kvalitě pro veterinární užití, poté v Itálii a ve Francii pro užití v humánních přípravcích, nyní jej registruje v dalších evropských zemích a chce také letos získat americkou registraci.

„V Austrálii nyní naši kyselinu testují v léku proti rakovině,“ říká V. Velebný. „Její vlastností je totiž jedinečná schopnost vpravit léčivo s protirakovinnou aktivitou do nemocných buněk. Nejlepší účinky se projevují zejména u karcinomu prsu.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?