WASHINGTON -
Vědci dosáhli genetickým trikem, že pokusné myši nepřibíraly na váze, aniž musely hladovět. Tyto myši měly v průměru o 18 procent delší život než jiné, s nimiž se geneticky nemanipulovalo.
Vědci zjistili, že látkovou výměnu myší neovlivňoval přísun kalorií, ale spíše redukovaná tuková tkáň. |
Různé experimenty už ukázaly, že strava o nízkém obsahu kalorií, může mít kladný vliv na prodlužování života. Německý badatel Matthias Blüher a jeho kolegové Ronald a Barbara Kahnovi z univerzity v Bostonu vyšlechtili myši, které neměly v tukové tkáni určitý receptor inzulinu.
Hlodavci měli o 50 až 70 procent méně bílé tukové tkáně a vážili o 15 až 20 procent méně než zvířata s receptorem. Myši bez receptoru přitom žraly vzhledem ke své hmotnosti stejně nebo i více.
Je možné, že podobného účinku by bylo možné dosáhnout u lidí prostřednictvím medikamentů, napsal Blüher. Pro vývoj takového léku by však podle něho bylo třeba nejméně deseti let.
Kromě toho by se muselo dosáhnout stejného účinku, který byl u myší vyvolán odstraněním receptoru v tukové tkáni. Úplné ovlivnění inzulinového režimu v těle by však sebou neslo mutaci tří dosud známých genů, které s ním souvisejí, a to by rovněž způsobovalo trpasličí růst, varoval současně Blüher a jeho tým v článku pro časopis Science.
ČTK