Zájem o dotace na praxi mladých lékařů v Pardubickém kraji je malý

23. 10. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
O dotaci Pardubického kraje na poskytování praxe absolventům lékařských fakult je letos mezi praktickými lékaři malý zájem. Do dotačního programu se přihlásili dva, vloni jich bylo sedm stejně jako předloni.


Přitom letos kraj zvýšil příspěvek na stáže absolventů z 48.000 korun na 60.000 korun, které poskytuje na první rok praxe. Celkem měl připraveno půl milionu korun, řekl vedoucí krajského odboru zdravotnictví Miroslav Gregor.

„Možná jsme to ovlivnili tím, že jsme trochu změnili pravidla. Aby vznikala nová rezidenční místa, dávali jsme dotaci jen těm, kteří do systému vstupují poprvé, ne tomu, kdo už je tam třeba třetí rok,“ uvedl Gregor.

Pardubický kraj chce pomocí dotací zvýšit počet lékařů v oborech všeobecné praktické lékařství a praktické lékařství pro děti a dorost. Podle Gregora budou časem chybět zvláště dětští lékaři. O dotaci na jejich stáž zatím požádal jen jediný školitel, a to až letos.

Než absolvent získá specializovanou způsobilost pro samostatný výkon práce praktického lékaře, musí projít tříletým vzdělávacím cyklem na některém z takzvaných rezidenčních míst, která vypisuje, schvaluje a financuje ministerstvo zdravotnictví. Rezidenční místo vzniká u poskytovatele zdravotních služeb, absolvent se pak stává jeho zaměstnancem. Během prvního roku a půl musí vykonat stáže ve všech základních lékařských oborech a v další fázi ještě v oborech specializovaných. Ministerstvo praktikům poskytuje měsíčně na praxi absolventů 25.000 korun.

„V příštím roce chceme program posílit a rozšířit záběr i na další lékaře. Potřebujeme je motivovat, aby pracovali na území našeho kraje a také v nemocnicích a léčebnách,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr (ODS).

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?