Zjištění původce SARS je snad otázkou týdnů

16. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jaké jsou nejaktuálnější poznatky o plicním onemocnění SARS? Jaká je inkubační doba této choroby? Odpovídá lékař a diplomat Světové zdravotnické organizace Ivo Kocour...


Jaké jsou nejaktuálnější poznatky o plicním onemocnění SARS?

V postižených oblastech pracují týmy Světové zdravotnické organizace (WHO), které zkoumají formy šíření SARS, shromažďují informace o průběhu a o zkušenostech s léčbou pacientů.

Zatím není přesně znám původce SARS, i když výzkumy ukazují, ze jde nejspíše o virus. Postižené oblasti s WHO dobře spolupracují. K plné mezinárodní spolupráci již přistoupila i Čína, kde se toto onemocnění vyskytlo nejspíše poprvé již v loňském roce.

Výskyt je nově hlášen z Pekingu. WHO vydala doporučení necestovat do Hongkongu a některých oblastí Číny. WHO koordinuje mezinárodní tým, který v předních laboratořích v deseti zemích pracuje na nalezení původce SARS.

Kdy asi bude definitivně zjištěn?

Věřím, ze zjištění skutečného původce tohoto onemocnění je otázkou dnů až maximálně týdnů. Nebezpečí však je, že si s nemocí neporadíme v oblasti léčby, protože léčení virových infekcí je často nesmírně složité.

Pokud se prokáže, že původcem je virus ze skupiny, na kterou přímý lék zatím nemáme, může vývoj nového léku trvat měsíce či delší období, než si budeme jistější s přímou léčbou SARS.

Je možné, že virus bude do té míry komplikovaný, že skončíme ve fázi, v jaké jsme u onemocnění AIDS - lék nebude k dispozici. Pokud virus bude strukturálně příliš komplikovaný, je možné, že lék nebudeme znát třeba po několik let. Pro určení nebo vývoj léku je tedy zásadní přesné určení typu a struktury původce SARS.

Kolik lidí je nyní léčeno a kolik jich k dnešnímu dni na tuto nemoc zemřelo?

Podle posledního hlášení se s tímto onemocněním léčí 2960 pacientů a 119 osob této chorobě podlehlo. Nejvyšší počty jsou hlášeny z Číny, Hongkongu, Singapuru, USA a Kanady.

Souhlasíte s tím, že smrtelný je tento virus jen v kombinaci s jinou chorobou? Jinak je prý tato nemoc na 90 procent vyléčitelná.

Je pravda, že infekční onemocnění probíhají vážněji u těch, kteří již mají nějaké chronické onemocnění. Například srdeční nebo plicní. Dalším faktorem je vyšší věk. Máme spoustu léků, kterými lze průběh SARS zmírnit. Může být snížena horečka, zmírněny dýchací problémy, sníženo kašlání. Jde o léky a prostředky běžně dostupné. Zprávy z nemocnic ukazují, že již stovky pacientů byly propuštěny do domácího léčení.

Jakými způsoby se virus přenáší?

V každém případě vzduchem, a proto je forma ochrany velmi obtížná. Ještě svízelnější je, že došlo zřejmě k přenosu i dotykem na předměty. To by znamenalo například kliku u dveří, tlačítko u výtahu, cokoli, co máte v ruce, jako je kniha či příbory.

Viry ale většinou nepřežívají příliš dlouho, pokud nejsou v hostiteli. Nyní se zkoumá, co jiného může být ještě formou přenosu, kromě vzduchu, doteku a vodovodního odpadního potrubí. Zkoumá se možnost přenosu hmyzem.

Myslíte šváby? Jsou nositelem viru domácí zvířata, jak se uvádělo?

Není to zřejmě nemoc švábů. Není zatím vyloučeno, že hmyz kontaktem například s odpadními vodami, s materiálem v domácnostech přenáší tento virus mechanicky. Další hypotézou zůstává, že jde o virus, který způsobuje onemocnění u zvířat. Přenesl se na člověka a geneticky se změnil.

Jsou něco platné roušky?

Mikroby jsou tak miniaturní, že procházejí i jimi. Je nutné, aby roušky splňovaly určitou normu, aby virové částice skrze ně nepronikly. Roušky běžného typu požadované parametry nemusí splňovat.

Inkubační doba je sedm nebo čtrnáct dní?

U onemocnění tohoto typu je většinou inkubační doba velmi krátká. Popis většiny případů ukazuje, že onemocnění se projeví do pátého, sedmého dne po nákaze. Maximálně do deseti dnů, a pokud šlo o některé případy, kdy byla uvedena doba delší, mohlo jít o situace, kdy nebylo přesně známo, který den k nákaze došlo.

16.4. 2003, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?