Zklamání pro slovenské sestry: Namísto zvýšení mezd může přijít snížení

7. 8. 2015 9:09
přidejte názor
Autor: Redakce

Navzdory třem letům vyjednávání o navýšení mezd pro slovenské sestry přišlo tamní ministerstvo zdravotnictví s novou úpravou tabulkových platů ve státních zdravotnických zařízeních, která v důsledku může pro řadu sester znamenat snížení mezd.




Podle novely zákona o poskytovatelích zdravotní péče, jež je nyní v připomínkovém řízení, by měly sestry v zařízeních spadajících pod stát vydělávat 695 až 824 eur hrubého, dnes přitom mzda některých z nich dosahuje až 1000 eur. „Jsme naprosto zhrozeni ignorováním našich požadavků. Tři roky vyjednávání byly naprosto k ničemu. Sestry ve státních nemocnicích půjdou do minusu. To je absurdita,“ cituje deník Pravda předsedkyni Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Moniku Kaveckou. „Je to výsměch slušnosti, a pokud bude v září zákon schválen, půjde o aroganci moci.“

Bez zvýhodnění zkušeností

Odbory upozorňují, že kromě navýšení mezd chybí v novele také odstupňování mezd podle délky praxe či platnost změn pro státní i soukromé nemocnice a ambulance. „Od začátku říkáme, že máme pravomoc garantovat úpravy v odměňování zdravotníků pouze ve státních nemocnicích. Věříme ale, že se předkládanými změnami inspirují i soukromá zařízení,“ uvedl pro Pravdu mluvčí ministerstva zdravotnictví Peter Bubla. Úřad se hájí tím, že se mu konečně podaří zavést pořádek v tabulkových platech v resortu. Podle mluvčího mají nyní zástupci zdravotnických profesí možnost zákon připomínkovat. Slovenští zdravotníci kromě lékařů spadají pod zákoník práce. Nová pravidla stanovují minimální výšku základní mzdy 23 skupinám zdravotnických pracovníků. Ta se pro každou skupinu vypočítá dle určeného koeficientu a průměrné měsíční mzdy z předchozích dvou let. „Koeficienty jsou nízké, navíc nám vadí, že zákon nebude platit pro všechny sestry bez ohledu na to, kde pracují. Na co je pak takový zákon?“ ptá se v deníku Pravda prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová, která navíc postrádá i zvýhodnění starších, zkušenějších sester. „Takové sestry nebudou ohodnoceny víc než ty mladé, co zrovna nastupují. Požadovali jsme časovou postupnost, aby byly sestry motivované ve zdravotnictví pracovat,“ podotýká Iveta Lazorová a dodává, že ve srovnání s lékaři se jedná o diskriminaci.

Podpora od lékařů

Ostatně i zástupci Lekárskeho odborového združenia se na stranu sester postavili. „Po všech těch jednáních je to výsměch sestrám. Ve spoustě případů sestry přijdou i o to, co už nyní mají. Ministerstvo se jen tváří, že došlo k diskusi, jsem z jeho přístupu zklamaný,“ cituje Pravda předsedu lékařských odborů Petera Visolajského.
Sesterské organizace zatím nevidí jiný způsob jak zákon změnit, než že jej budou připomínkovat. Začíná se hovořit i o možných nátlakových akcích.
Podle informací ministerstva zdravotnictví se úprava mezd dotkne 39 zdravotnických zařízení (31 příspěvkových organizací, 6 akciových společností, 2 státních podniků), v nichž pracuje téměř 13 tisíc sester. Celkem na Slovensku ve zdravotnictví působí 31 tisíc sester.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?