Zkoušky k vydání osvědčení k výkonu povolání bez odborného dohledu

9. 7. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Celoživotní vzdělávání a plnění podmínek celoživotního vzdělávání je podle zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání ve znění jeho poslední novelizace č. 189/2008 Sb., jednou z podmínek pro vydání osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu. Druhou podmínkou pro vydání osvědčení je výkon činnosti zdravotnického povolání, což se prokazuje potvrzením zaměstnavatele o pracovním poměru v dané profesi.


Osvědčení k výkonu povolání bez odborného dohledu se podle § 67 zákona č. 96/2004 Sb. vydává na základě písemné žádosti o vydání osvědčení. Formulář žádosti je ke stažení na webových stránkách Národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně (www.nconzo.cz a dále jen NCO NZO) a posílá se na Uznávací jednotku Ministerstva zdravotnictví ČR do Brna (Vinařská 6, 630 00 Brno). Součástí žádosti jsou:

* úředně ověřené doklady o odborné způsobilosti (maturitní vysvědčení, diplom a vysvědčení, osvědčení apod.), * soupis potvrzený zaměstnavatelem a kopie potvrzení účasti na vzdělávacích akcích v součtu ohodnocených 40 kredity, * přehled výkonu zdravotnického povolání potvrzený zaměstnavatelem.

Trestní bezúhonnost (prokázaná výpisem z rejstříku trestů) a zdravotní způsobilost se k žádosti nepřikládají, jejich kontrola přechází na zaměstnavatele v případě zaměstnanců nebo na krajské úřady či živnostenské úřady v případě osob samostatně výdělečně činných. Pokud bude žadatel/ žadatelka (dále jen „žadatelka“) všechny stanovené podmínky pro výkon činnosti bez odborného dohledu splňovat, bude mu/jí do 30 dnů vydáno osvědčení.

Jak má žadatelka postupovat v případě, že podmínky pro vydání osvědčení nesplňuje?

Mohou nastat následující situace: žadatelka nesplňuje podmínku celoživotního vzdělávání, nebo délku výkonu povolání, anebo nesplňuje obě podmínky. Má několik možností, jak tuto situaci řešit. Jednou je, že se bude účastnit vzdělávacích aktivit a doplní si postupně kredity absolvováním vzdělávacích akcí do potřebného počtu 40 kreditů. Obdobně to platí i pro nedostatečnou délku výkonu povolání (podmínky jsou uvedeny dále v textu), v tomto případě může pracovat pod odborným dohledem v pracovním zařazení, pro které bude žádat o vydání osvědčení, dokud zákonem stanovené lhůty výkonu povolání nenaplní. Toto je doporučený postup, který byl záměrem zákona č. 96/2004 Sb.

Kliknutím na náhled rozměru inzertních ploch se zobrazí plná velikost obrázku.

Kliknutím na náhled se zobrazí plná velikost obrázku.

Druhou možností je, že si může podat žádost o vykonání zkoušky k vydání osvědčení bez odborného dohledu. Formuláře žádosti o vykonání zkoušky pro vydání osvědčení jsou na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR, jsou tam také uveřejněny termíny zkoušek a zkušební otázky (přístup: odborník/zdravotník – vzdělávání a uznávání kvalifikací – zkoušky pro nelékařské zdravotnické pracovníky – zkoušky k vydání osvědčení). Formulář žádosti je dostupný i na webových stránkách NCO NZO (NCO NZO – registr – zkoušky k vydání osvědčení). K žádosti o vykonání zkoušky se přiloží prosté kopie dokladů o vzdělání a přehled výkonu povolání za uplynulých 6 let.

Pokud žadatelka nesplňuje podmínku celoživotního vzdělávání (40 kreditů), může podat žádost o vykonání zkoušky k vydání osvědčení – teoretickou část. Tato zkouška nahrazuje nedostatek kreditů, probíhá v Brně v budově NCO NZO a v Praze v budově Ministerstva zdravotnictví ČR (viz tabulka s rozpisem zkoušek na rok 2009). Žádost o vykonání zkoušky doplněnou o prosté kopie dokladů o vzdělání a přehledem výkonu povolání v uplynulých 6 letech žadatelka odešle na Uznávací jednotku Ministerstva zdravotnictví ČR v Brně. Po podání žádosti musí ministerstvo zdravotnictví do 3 měsíců umožnit žadatelce vykonání zkoušky, 30 dnů před termínem zkoušky bude žadatelka vyrozuměna o datu konání zkoušky a budou jí zároveň zaslány zkušební otázky. Zkušební otázky pro všechny nelékařské zdravotnické obory, které vykonávají povolání bez odborného dohledu, jsou vyvěšeny na výše uvedených webových stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR.

Pokud žadatelka nesplňuje dostatečnou délku výkonu povolání, může zažádat o vykonání zkoušky k vydání osvědčení – praktickou část. Podmínky výkonu zdravotnického povolání jsou: vykonávat povolání v příslušném oboru minimálně 1 rok z období posledních 6 let v rozsahu minimálně poloviny stanovené týdenní pracovní doby, nebo minimálně 2 roky výkonu zdravotnického povolání z období posledních 6 let v rozsahu minimálně pětiny stanovené týdenní pracovní doby. Do doby výkonu povolání se započítá doba pracovní neschopnosti a doba mateřské dovolené (pokud na ni nastupuje v pracovním poměru a ze svého oboru činnosti), popřípadě doba rodičovské dovolené otce, nejvíce však v rozsahu délky mateřské dovolené; v souhrnu se ale započte nejvýše 6 měsíců v kalendářním roce. Pokud by měla žadatelka pochybnosti, zda podmínku výkonu povolání splňuje, může zaslat dotaz na Uznávací jednotku MZ v Brně nebo na e-mailovou adresu – zkouška@nconzo.cz.

Pokud žadatelka nesplňuje ani jednu z uvedených podmínek (ani délku výkonu zdravotnického povolání, ani počet kreditů), může zažádat o vykonání obou částí zkoušky – teoretické i praktické. Absolventi studijních zdravotnických oborů na SZŠ nemohou zkouškou k vydání osvědčení nahradit podmínku 3 roků výkonu zdravotnického povolání pod odborným dohledem. V tomto případě probíhají zkoušky pouze v Brně. Zkouška se realizuje v jednom dni, praktická část předchází teoretické a probíhá ve Fakultní nemocnici v Bohunicích. Po jejím skončení se žadatelka dostaví na NCO NZO, kde pokračuje teoretickou částí zkoušky.

Kliknutím na náhled se zobrazí plná velikost obrázku.



Průběh a hodnocení zkoušky

Praktická část zkoušky ověřuje, zda je žadatelka (všeobecná sestra, porodní asistentka) schopná pracovat formou ošetřovatelského procesu. Úkolem je zpracovat s konkrétním pacientem ošetřovatelskou anamnézu, stanovit ošetřovatelskou diagnózu a krátkodobý ošetřovatelský plán, pak následuje jeho obhajoba. Podle našich zkušeností je tato část zkoušky samotnými sestrami hodnocena kladně, zvláště těmi, které se vracejí do zdravotnictví např. po mateřské dovolené nebo po určité době, kdy byly mimo obor. Hodnotí ji jako velmi přínosnou, protože některé například nemají zkušenosti s dokumentací a ošetřovatelským procesem v praxi. Praktická zkouška se vykonává i u ostatních nelékařských zdravotnických oborů, např. formou praktického úkolu nebo písemným zpracováním určité problematiky. Praktická část zkoušky je hodnocena samostatně, a to slovy „prospěla“ nebo „neprospěla“.

Teoretická část zkoušky ověřuje vědomosti žadatelky ze všeobecných znalostí ve zdravotnictví (legislativa, etické kodexy, bezpečnost, kvalita, nakládání s informacemi) a odborné znalosti v oboru její odbornosti. Z uvedeného vyplývá, že si žadatelka vylosuje po jedné otázce z každého okruhu. Na přípravu má nejméně 15 minut, na vlastní zkoušku zhruba čtvrt hodiny. Rozsahem a obsahem by se dala tato zkouška přirovnat k maturitní zkoušce. Je přítomna zkušební komise, v minimálním počtu čtyř členů, zástupců příslušné odbornosti, zaměstnavatele, profesní organizace a ministerstva. Každá otázka je hodnocena samostatně stejně jako u praktické části. Pokud je jedna z otázek hodnocena neprospěla, je celá teoretická část zkoušky hodnocena jako neprospěla.

Pokud je jedna z částí zkoušky hodnocena jako neprospěla, je hodnocena celá zkouška jako „neprospěla“. Úspěšná část zkoušky (teoretická nebo praktická) se započítává a opravná zkouška se absolvuje jen z té části, ve které žadatelka neuspěla. Je možnost dvou opravných termínů, a to do dvou let od data vykonání první neúspěšné zkoušky, nejdříve po 2 měsících.

Pokud žadatelka zkoušku úspěšně vykoná, zkušební komise jí předá potvrzení o vykonání zkoušky. Kopii tohoto potvrzení přiloží žadatelka k žádosti o vydání osvědčení k výkonu povolání bez odborného dohledu a s ostatními požadovanými doklady o vzdělání, výkonu zdravotnického povolání a o vzdělávacích aktivitách (pokud nebyly předmětem zkoušky) odešle na adresu Uznávací jednotky Ministerstva zdravotnictví ČR do Brna. Žádost o vydání osvědčení k výkonu povolání bez odborného dohledu je ke stažení na výše uvedených webových stánkách NCO NZO. Do 30 dnů po odeslání žádosti žadatelka obdrží „Rozhodnutí o vydání osvědčení“ (dříve se vydávalo pod názvem „Osvědčení“) a je zároveň zapsána do registru nelékařských zdravotnických pracovníků. Od data registrace jí plyne další šestileté registrační období.

Může se stát, že se žadatelka ze závažných důvodů nemůže na zkoušku dostavit. V tomto případě je nutné, aby předem poslala písemnou omluvu, a to na adresu uvedenou na pozvánce ke zkoušce. V závažných případech se může omluvit telefonicky a následně poslat omluvu písemně. Od zkoušky lze odstoupit před jejím začátkem, a to před vylosováním otázek. V případě odstoupení od zkoušky po jejich vylosování a přečtení je to hodnoceno jako „neprospěla“.

Od 1. 7. 2009 vstupuje v platnost nařízení vlády o stanovení výše úhrad za zkoušky. Podle tohoto nařízení je stanovena úhrada za zkoušku k vydání osvědčení v částce 2000 Kč, přičemž úhrada za teoretickou část je 1000 Kč a za praktickou také 1000 Kč. Výše úhrady pro první opakování zkoušky je určena na 4000 Kč (2000 Kč za teoretickou a 2000 Kč za praktickou část zkoušky), za druhé opakování zkoušky je stanovena částka 6000 Kč (3000 Kč za teoretickou a 3000 Kč za praktickou část zkoušky). Zkouška je pro zdravotnické pracovníky veřejná, mimo porady o hodnocení. Pokud se zájemce prokáže dokladem totožnosti a dokladem o absolvování zdravotnického povolání, může být zkoušce přítomen jako pozorovatel.

Prodloužení osvědčení

Pro prodloužení platnosti osvědčení k výkonu povolání bez odborného dohledu je nutné splňovat podmínky podle § 67 odst. 2 písm. b) zákona, a to: * soupis potvrzený zaměstnavatelem a kopie potvrzení účasti na vzdělávacích akcích v součtu ohodnocených 40 kredity, * přehled výkonu zdravotnického povolání potvrzený zaměstnavatelem.

Žádost o prodloužení platnosti osvědčení se podává, a to nejpozději 60 dnů před skončením platnosti osvědčení. Proto doporučujeme ověřit si datum, kdy jeho platnost končí. Formulář žádosti o prodloužení platnosti osvědčení včetně pokynů k vyplnění a k odeslání žádosti je opět na výše uvedeném webu NCO NZO. K vyplněné žádosti se přiloží všechny požadované doklady včetně kopií dokladů o absolvovaných vzdělávacích aktivitách a přehledu výkonu zdravotnického povolání potvrzeného zaměstnavatelem. Vzdělávací aktivity pro dané registrační období se počítají 6 let zpětně od data podání žádosti o prodloužení. Pokud nejsou podmínky splněny, lze je nahradit zkouškou tak, jak je uvedeno výše.

Kliknutím na náhled se zobrazí plná velikost obrázku.



O prodloužení osvědčení lze zažádat i dříve, než je stanovených 60 dní před skončením platnosti osvědčení. V tomto případě je potřeba počítat s tím, že období platnosti osvědčení na sebe navazují. Teoreticky to znamená, že ve stávajícím období platnosti osvědčení (registračním období) žadatel ví, že mu osvědčení bylo prodlouženo a časově navazuje na skončení nynějšího období.

Souběh dvou osvědčení

Přechodné období umožnilo nelékařským zdravotnickým pracovníkům zažádat o registraci ve dvou povoláních. Jak to ale bude s vlastním prodloužením platnosti obou osvědčení? Pro obě profese musí žadatelka splnit stanovené požadavky celoživotního vzdělávání a výkonu povolání. A právě u výkonu povolání mohou nastat problémy, protože žadatelka nemusí splňovat rok výkonu povolání pro to povolání, které nevykonává. Kredity ze vzdělávacích akcí lze započítat pro obě profese, pokud byly profesní organizací určeny pro obě profese současně. V opačném případě se musí žadatelka účastnit vzdělávacích akcí pro každou profesi zvlášť. Pokud nesplňuje počet 40 kreditů a především výkon zdravotnického povolání, je zde opět možnost vykonání zkoušky k vydání osvědčení.

—-

O autorovi: Mgr. Jana Pelcová, odbor vzdělávání a vědy MZ ČR, oddělení nelékařských zdravotnických povolání a uznávání kvalifikací

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?