Zlín se chce vrátit ke školním návštěvám zubaře

31. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všechny zlínské základní školy, jejichž zřizovatelem je město, se zřejmě brzy opět zapojí do povinných pravidelných zubních prohlídek svých asi osmi tisíc žáků. Tento návrh předloží městská rada k projednání zastupitelstvu...


„Podle informací české stomatologické komory se stav chrupu českých školáků od doby, kdy prohlídky přestaly hromadně zajišťovat školy, značně zhoršil. My chceme tuto záležitost v rámci projektu Zlín - zdravé město napravit,“ říká radní Vladimír Řihák.

„I když musím dodat, že většina zlínských základních škol na prohlídky stále chodí - chceme mít kontrolu stoprocentní a povinnou pro všechny školy. Děti projdou 2x ročně preventivní prohlídkou, a pokud budou mít problém, donesou domů objednávku k zákroku. Doufám, že tím půjdeme příkladem ostatním městům ve Zlínském kraji,“ dodal radní.

Ředitelé nebo jejich zástupci ve dvanácti zlínských školách z patnácti, kterým redakce Práva zatelefonovala, potvrdili, že žáky dvakrát do roka na zubní prohlídky v rámci vyučování vodí.

„S návštěvami zubaře jsme nepřestali, zdraví dětí je pro nás důležité a aktivitu radních považuji za správnou,“ řekl Miroslav Nejezchleba z 9. ZŠ.

„Cesta k zubaři byla po zrušení místní ordinace velmi zdlouhavá a hodně dětí začalo chodit k zubaři s rodiči, tak jsme prohlídky zrušili. Nařízení ovšem budeme respektovat,“ řekla Jarmila Vaculíková ze 17. ZŠ na sídlišti Jižní Svahy.

„Povinnosti si vždy plníme, takže se přizpůsobíme, i když se domnívám, že individuální návštěvy zubaře s rodiči jsou efektivnější. Využívá je většina našich žáků,“ uvedla Eva Plachá, ředitelka 7. ZŠ. S návrhem souhlasí i odborníci.

„V cizině náš systém zubní prevence u dětí už před mnoha lety obdivovali jako velmi pokrokový. Návrat k povinným prohlídkám jednoznačně podporuji. Od jejich zrušení došlo k velkému zhoršení stavu dětského chrupu,“ řekl přednosta oddělení stomatologické chirurgie Baťovy nemocnice Jan Košacký.

„Nadále zůstane zachována svobodná volba stomatologa. S účastí dítěte na organizované prohlídce musí souhlasit rodiče. Ti, kteří se svými dětmi pravidelně zubaře navštěvují individuálně, tuto možnost neztratí,“ upřesnil radní Řihák.

BLANKA KOVANDOVÁ, Právo, 31.03.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?