Zlínská klinika chce otevřít diskusi o náhradním mateřství

4. 6. 2009 9:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Klinika se této diskutované pomoci neplodným párům, které touží po vlastním dítěti, věnuje šestým rokem a jako jediné zařízení v zemi se k tomu otevřeně hlásí. Tématu se proto bude věnovat sympózium pořádané v pátek 5. června v pražském Kongresovém centru...


Zlínská Klinika reprodukční medicíny a gynekologie chce otevřít diskusi o problematice takzvaného náhradního mateřství. Klinika se této diskutované pomoci neplodným párům, které touží po vlastním dítěti, věnuje šestým rokem a jako jediné zařízení v zemi se k tomu otevřeně hlásí.

Tématu se proto bude věnovat sympózium pořádané v pátek 5. června v pražském Kongresovém centru. Novinářům to řekl ředitel kliniky David Rumpík.

Náhradní těhotenství je metoda, kdy místo biologické matky dítě nosí a porodí náhradní rodička. Uchylují se k němu ženy, pro které je to poslední způsob, jak vlastní dítě počít. „Mohou počít potomka, který je z jejich vlastních buněk, z jejich vlastních vajíček a ze spermií jejich manžela, pouze ho donosí jiná žena,“ vysvětlil Rumpík.

V České republice na rozdíl od některých evropských zemí náhradní mateřství žádná právní norma nezakazuje ani nepovoluje. Některé kliniky je sice provádějí, většina z nich to ale tají. „Těch pacientek není moc, jsou to ojedinělé případy. Ale i tak bychom chtěli, aby ta technika byla legální a aby se o ní otevřeně mluvilo,“ vysvětlil ředitel.

Cílem sympózia by mělo být stanovení odborné metodiky, která v rámci platných právních norem určí, ve kterých případech je možné tuto netradiční formu umělého oplodnění využít. Upozornit by mělo rovněž na možná právní rizika. Podle současného zákona o rodině je totiž matkou dítěte žena, která je porodí. Aby se tedy dostalo k biologickým rodičům, musí se jej náhradní matka po porodu vzdát.

Na zlínskou kliniku se dosud s touto metodou obrátilo 11 párů. Dvěma z nich se už dítě narodilo, čtyři náhradní matky je nyní čekají. Zbývající zatím neotěhotněly.

„Pokud přijde pár, který si najde náhradní matku, má medicínské indikace a projde naší etickou komisí, tak ten výkon jsme schopni provést,“ vysvětlil ředitel. Doplnil, že klinika za něj nepřijímá žádné peníze, současně ale nepomůže s hledáním náhradních maminek. Brání se tak totiž možnému nařčení, že se snaží s dětmi obchodovat.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?