Zlínská klinika rozšířila kryobanku, zmražení spermií přibývá

12. 3. 2014 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Zájem o zmražení spermií, vajíček a embryí každoročně stoupá, zlínská klinika reprodukční medicíny a gynekologie proto rozšířila svou kryobanku. Uchování v tekutém dusíku využívají lidé, kteří podstupují umělé oplodnění, onkologicky nemocní, přibývá i těch, kteří si nechávají zamrazit své spermie či vajíčka pro budoucí reprodukci, řekl novinářům ředitel kliniky David Rumpík. Zlínská klinika je třetím zařízením v ČR, které má oficiální kryobanku.


„Když jsme v roce 2001 začínali, měli jsme jednu nádobu, kde jsou uchovány spermie či embrya, nyní jich máme více než dvacet a neustále se požadavky zvyšují, systém se stále rozšiřuje,“ uvedl Rumpík.

Nejčastěji využívají zamražení embryí páry, které podstupují umělé oplodnění a některá embrya si ukládají pro další použití v budoucnu.

Výrazně však přibývá zejména mladých mužů s rakovinou varlat, kteří si spermie nechají uchovat před léčbou, po ní jsou často neplodní. „Každý rok pozorujeme nárůst asi o deset procent. Můžeme to přičíst většímu povědomí o této možnosti, také přibývá nádorů,“ podotkl ředitel.

Přestože jde spíše o jednotlivce, i v republice se již objevují zejména ženy, které si nechávají zamrazit vajíčka z takzvaně sociálních důvodů. „Jsou to ženy mezi 35 a 40 lety, zatím bez partnera, těhotenství neplánují. Pokud by vajíčka nenechaly zamrazit, mohlo by se stát, že jejich vajíčka nebudou později kvalitní, nebo je nebudou mít vůbec,“ poznamenal Rumpík. Takových případů bylo na klinice loni pět, letos již do konce března stejný počet. Ve světě je jich podle Rumpíka podstatně více. Ženy však musí za zamražení zaplatit 15.000 korun, dalších pět až 15.000 korun stojí léky. Za roční úschovu v kryobance se platí 1200 korun.

Teplota ve speciálních nádobách je minus 197 stupňů Celsia. „Životnost spermií je řádově tisíce let, taková teplota zastavuje vývoj. Nejstarší dítě se narodilo v Izraeli 12 let po zamražení embrya. Není to zákonem nijak ošetřeno,“ uvedl Rumpík. Klinika má nyní zamraženo přes 1700 embryí, téměř 500 vajíček a více než 2100 dávek spermií.

Klinika loni provedla 1436 cyklů asistované reprodukce, při užití vlastního vajíčka je úspěšnost 48 procent, při darovaném vajíčku 70 procent. Letos v dubnu se očekává narození 3000. dítěte po asistované reprodukci na klinice. Asi 80 procent pacientů pochází ze Zlínského kraje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?