Zlínská krajská nemocnice loni hospodařila se ziskem 17,5 mil. Kč

14. 3. 2018 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská Nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně loni hospodařila se ziskem 17,5 milionu korun. Novinářům to řekl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Loňský zisk čtyř nemocnic zřizovaných krajem by měl podle něj přesáhnout 100 milionů korun, všechny nemocnice byly v zisku. Předloni nemocnice hospodařily se ziskem 81,1 milionu korun.


Na krajském zastupitelstvu na začátku února se mluvilo o tom, že předběžný zisk zlínské nemocnice v loňském roce byl 12,5 milionu korun. „Díky tomu, že vyjednala s pojišťovnami další platby za minulý rok, bude mít výsledek 17,5 milionu korun,“ uvedl hejtman. Předloni byla nemocnice ve ztrátě 8,4 milionu korun.

Krajská rada loni v únoru odvolala předsedu představenstva KNTB Pavla Calábka, důvodem bylo také špatné hospodaření nemocnice. Krajské nemocnice nově vede společné představenstvo v čele s Radomírem Maráčkem, který byl dříve ředitelem lázní Karlova Studánka. Nyní se připravuje koncepce rozvoje krajských nemocnic.

Loňský zisk Vsetínské nemocnice by měl podle Čunka činit necelých deset milionů korun, v případě Kroměřížské nemocnice by mělo jít o 32 milionů korun a Uherskohradišťská nemocnice by měla mít zisk kolem 70 milionů korun.

Přestože se hospodaření nemocnic zlepšuje, tíží je dluhy z minulých let. „Naši předchůdci nám tady nechali miliardu dluhů, je to miliardový dluh kumulovaně ve všech nemocnicích. Tři čtvrtě miliardy bylo v Baťově nemocnici, oni tento dluh opticky účetně snížili snížením základního jmění, nicméně ty peníze tam chybí, takže my tam ty peníze musíme dodat,“ uvedl Čunek.

Kraj vede koalice lidovců, hnutí ANO, STAN a ODS, v minulém volebním období kraji vládla koalice ČSSD, komunistů a Strany práv občanů (SPO). V posledních volbách ale levice propadla, ČSSD a komunisté oslabili a SPO v zastupitelstvu vůbec není.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?