Zlínská krajská nemocnice v pololetí snížila ztrátu na 4,9 mil.Kč

13. 8. 2009 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodaření zlínské Krajské nemocnice T. Bati skončilo v letošním prvním pololetí ztrátou 4,9 milionu korun. Loni ale byla její ztráta ještě o 2,6 milionu vyšší. Současné vedení nemocnice to přičítá zlepšenému hospodaření po obměně vedení po loňských krajských volbách, řekl dnes novinářům ředitel zlínské nemocnice Petr Pšikal...


„Celkově hodnotím výsledek jako uspokojivý, a to zejména ve srovnání s rokem 2008,“ uvedl. Loni totiž zlínská nemocnice skončila ve ztrátě 61,1 milionu korun, pololetní čísla jsou tedy zatím meziročně lepší o 35 procent. Podle Pšikala se rovněž výrazně snížila například i fluktuace zaměstnanců.

„Chci zdůraznit, že činností tohoto vedení nemocnice, tohoto představenstva, došlo k těmto výsledkům, uvedl Pšikal.

Na konci roku se ale podle něj dá čekat výsledek výrazně horší. Důvodem je doúčtování záloh za poskytovanou péči ve výši 46 milionů korun za rok 2008, které po nemocnici žádá Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Nemocnice bude s pojišťovnou jednat, ale situace, kterou podle Pšikala zavinilo předchozí vedení, může ovlivnit situaci nemocnice pro příští rok.

Vedení nemocnice se dnes současně ohradilo proti anonymnímu dopisu ze začátku letošního července. Autor, který se označil za jednoho z primářů nemocnice a text rozeslal některým médiím i krajským zastupitelům, v něm zpochybnil například veřejnou zakázku na dodání CT přístroje, nastínil špatnou situaci uvnitř zdravotnického zařízení nebo nucené odchody některých zaměstnanců, nevhodné personální změny a propojení s privátním sektorem.

Vedení to ale odmítá s tím, že věrohodnost tvrzení nepotvrdilo ani šetření, které nemocnice provedla a jeho výsledek zaslala dozorčí radě. „Dozorčí rada zasedne v příštím týdnu a bude se tímto problémem zabývat. Já v tuto chvíli si nemyslím, že bych měl sdělovat podrobnosti z našich šetření, jenom říkám celkově, že všechna sdělení uvedení v anonymu se ukázala jako nepravdivá,“ dodal Pšikal.

Předchozího ředitele zlínské nemocnice a předsedu představenstva Zdeňka Mikela odvolala rada Zlínského kraje loni v prosinci a nahradila jej právě Petrem Pšikalem. Vedení se tehdy změnilo i v kroměřížské nemocnici. Statutární náměstek a bývalý hejtman Libor Lukáš (ODS) tehdy odvolání představenstev i ředitelů kritizoval. Podle současného hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD) byla výměna ve Zlíně a Kroměříži nutná zejména proto, že zde docházelo k účetním operacím, které měly zamaskovat hospodářskou ztrátu zdravotnických zařízení.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?