Zlínská nemocnice asi stihne vybavit onkologii, a získá tak dotaci

27. 11. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínská krajská nemocnice zřejmě do konce roku stihne vybavit onkologické centrum novými přístroji, což je podmínkou získání dotace. ČTK to řekl hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPO).


Kvůli třem přístrojům v hodnotě přes 160 milionů korun nemocnice musela postavit tři přístavby. Náklady z 85 procent kryjí evropské dotace, podmínkou je však postavit objekty a instalovat přístroje do konce roku.

Rozhodnutí ministerstva zdravotnictví o poskytnutí dotace dostala nemocnice v červnu, stavět se začalo na konci léta. Nebylo jisté, jestli nemocnice projekt stihne. Hrozilo tak, že by musela přístroje zaplatit sama. „Vypadá to, že projekt klapne. Je to přes 160 milionů, je to přísně hlídané, aby termíny byly dodrženy,“ uvedl Nečas.

„V tuto chvíli jsou všechny tři budovy postavené. Samozřejmě nejsou stavebně dokončené, postupně se dokončují, ale je předpoklad, že se stihnou. Některé věci se budou dodělávat třeba i v lednu, ale je důležité, aby stála budova, do které by se napojily přístroje,“ řekl náměstek.

Onkologické centrum získá lineární urychlovač, magnetickou rezonanci a hybridní přístroj pro pozitronovou i počítačovou tomografii (PET/CT), který v kraji zatím chyběl. Magnetická rezonance a PET/CT se používají k zobrazování těla a lineární urychlovač k ozařování nádorů. „V tuto chvíli nemocnice má již přístroj magnetickou rezonanci, který má umístěný v krytých garážích,“ řekl Nečas.

Náměstek ocenil rychlou práci stavbařů. „Především u lineárního urychlovače, kde stěna budovy je tlustá přes 1,8 metru, ze speciální hmoty. Tam jsem měl obavy, že to musí vysychat, ale ty technologie jsou dnes takové, že i to se podařilo. V tuto chvíli je to již vysušené,“ uvedl.

Nové přístroje podle ředitele nemocnice Pavla Calábka výrazně zlepší podmínky pro poskytování péče o onkologické, neurologické, neurochirurgické a kardiologické pacienty. Přínosem bude zejména zlepšení diagnostiky a snížení radiační zátěže pro pacienty.

Onkologické centrum ve Zlíně je jediným pracovištěm se statusem komplexního onkologického centra v kraji. Letos již dokončilo druhou etapu modernizace vybavení, při které získala 20 přístrojů za téměř 96 milionů korun, 85 procent nákladů pokryla evropská dotace.

Loni však nemocnice přišla o třicetimilionovou dotaci z fondů EU na rekonstrukci a dostavbu budovy dětského oddělení, nestihla zorganizovat výběrové řízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?