Zlínská nemocnice bojuje proti zlomeninám u lidí s osteoporózou

24. 5. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Neurochirurgické oddělení zlínské krajské nemocnice a Osteologická akademie Zlín společně bojují proti opakovaným zlomeninám u lidí s osteoporózou, tedy řídnutím kostí.


Smyslem projektu, který funguje čtyři roky, je komplexní péče o pacienta trpícího řídnutím kostí i po propuštění z nemocnice tak, aby mu další zlomenina nehrozila, sdělila ČTK mluvčí zlínské nemocnice Karla Havlíková.

Osteoporózou trpí téměř milion Češek a Čechů, zlomeninu oslabené kosti utrpí každá třetí seniorka a každý šestý senior. Zdravotní pojišťovny dají ročně za léčbu osteoporózy a souvisejících zlomenin půl miliardy korun.

Primář neurochirurgického oddělení zlínské nemocnice Michal Filip uvedl, že mnoho starších pacientů kvůli osteoporóze trpí například zlomeninami obratlů, přičemž řada z nich podstoupí i operaci. Po operaci nebo i po neoperační léčbě chybí podle Filipa ale kvůli nedostatečné organizaci v rámci ČR návaznost na další došetření a terapii. „Pokud se pacientovi takové péče nedostane, jak ukazují zahraniční studie, hrozí vznik další zlomeniny do dvou let se všemi riziky souvisejícími s opakovanou léčbou,“ uvedl primář .

Neurochirurgické oddělení se proto po oslovení Osteologickou akademií podílelo na přípravě projektu. „Naší snahou je zapojit do projektu nemocnice a lékaře celého regionu, což se postupně daří,“ uvedl Filip. Důležité je podle něj organizační sladění kompletní odborné péče v regionu. „V praxi to znamená, že pacient po operaci osteoporotické zlomeniny, pokud souhlasí, zůstává pod kontrolou lékařů osteologického centra ve spolupráci s dalšími odborníky regionu. Ti mu změří kvalitu a řídkost kostí a nasadí potřebnou léčbu. Nejedná se jen o léky, ale také o léčbu a rehabilitaci v lázních,“ uvedla mluvčí.

Zlínské neurochirurgické oddělení ročně odoperuje podle primáře 50 až 60 zlomenin páteře způsobených většinou osteoporózou v různém stadiu, a to hlavně u lidí starších 70 let. „V rámci projektu se péče může týkat mnohem širšího okruhu pacientů celého regionu, například v oboru traumatologie a ortopedie, jako jsou operace dlouhých kostí. Projekt lze využít i u pacientů, kde se zlomenina léčí bez operace a podobně,“ doplnila mluvčí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?