Zlínská nemocnice dokáže dřív diagnostikovat Alzheimerovu chorobu

8. 8. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně zavedla speciální vyšetření, které dokáže odhalit Alzheimerovu chorobu ve fázi před plným rozvojem jejích klinických příznaků. Nabízí ji jako jediná ve Zlínském kraji a jedno ze tří pracovišť v České republice.


Pacientům je při vyšetření nejdříve nitrožilně podáno radiofarmakum a poté se přístrojem PET/CT snímkuje jejich mozek. Ukáže se tak, zda má pacient v mozku takzvané beta-amyloidní plaky, které mají lidé s demencí.

Metodu hradí pojišťovna, vyšetření však může indikovat jen několik vybraných neurologických pracovišť a neurologické oddělení zlínské nemocnice. „Hodí se především pro pacienty v počátečním stadiu choroby, vyšetření je vysoce selektivní, musí se předem vyloučit všechny jiné možné příčiny,“ uvedl primář neurologického oddělení Jan Bartoník.

Prozatím byli touto metodou vyšetřeni dva pacienti, jedním z nich byl sedmdesátiletý muž ze Zlína. „Přestože žiji aktivně, začal jsem mít velké problémy s pamětí a vzhledem k výskytu nemoci v rodině jsem se o problematiku začal aktivně zajímat. Zúčastnil jsem se dlouhotrvajícího výzkumného projektu v CEITEC Brno pod vedením profesorky Rektorové a byl jsem tam podrobně vyšetřen na paměť a kognitivní funkce. Nakonec jsem mohl absolvovat vyšetření ve Zlíně, naštěstí se Alzheimerova nemoc nepotvrdila. Velkým pozitivem tohoto vyšetření je jistota, že nemoc nebudu mít minimálně dalších deset až 15 let,“ uvedl muž.

V případech, kdy se diagnóza Alzheimerovy nemoci potvrdí, mají neurologové k dispozici léky, které dokážou průběh nemoci zpomalit, zmírnit symptomy a zlepšit kvalitu pacientova života. „Jejich největší přínos je však zejména v počáteční fázi onemocnění. Kauzální léčbu, tedy léčbu příčiny, která způsobuje toto závažné onemocnění, zatím bohužel k dispozici nemáme,“ uvedl Bartoník.

Alzheimerova nemoc, kterou popsal v roce 1907 německý lékař Alois Alzheimer, narušuje část mozku a bývá nejčastější příčinou demence. Člověk je zmatený, zhoršuje se jeho myšlení, vyjadřování, paměť i úsudek, mění se osobnost. V posledních stádiích choroby není pacient schopen se o sebe postarat. Podle výzkumů riziko vzniku onemocnění může snížit zdravý životní styl - fyzické i duševní cvičení a změna jídelníčku. Vyléčit se nemoc nedá, léky ji mohou ale zbrzdit. V Česku žije podle aktuálních údajů kolem 150.000 lidí s demencí, v roce 2036 jich bude přes 300.000.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?