Zlínská nemocnice zatepluje za 40 mil. Kč budovy

31. 10. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně zatepluje budovy ve svém areálu. Stát to bude přes 40 milionů korun, téměř 18 milionů pokryjí evropské dotace, zbytek hradí nemocnice ze svého rozpočtu.


Zateplení se týká budovy chirurgie a budovy číslo 16, kde jsou hospitalizováni pacienti Centra klinické gerontologie, sdělila ČTK mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

„Zateplení přinese zhruba třicetiprocentní úspory ve snížení spotřeby tepla na vytápění a vzduchotechniku. Také zlepší komfort pro pacienty i zdravotnický personál,“ uvedl ředitel nemocnice Pavel Calábek.

Práce na budově chirurgie si nevyžádaly žádné omezení provozu. Kromě zateplení stěn a střechy budovy řemeslníci vymění také okna a vstupní dveře. Hotovo by mělo být na konci dubna příštího roku.
Kvůli zateplení budovy 16 byli tamní pacienti rozmístěni do jiných lůžkových částí Centra klinické gerontologie. Práce by měly být ukončeny v polovině prosince. V předchozích dvou letech již nemocnice zateplila 16 budov.

Zlínský kraj také investuje do kotelen v nemocnicích ve Vsetíně a Kroměříži. „Díky rekonstrukci tepelného hospodářství nemocnic dojde v těchto nemocnicích nejen ke snížení množství energie spotřebovávané k vytápění jejich objektů, ale i k eliminaci škodlivých emisí,“ uvedl hejtman Stanislav Mišák (ČSSD).

V Kroměříži bude plynová centrální kotelna vybudována přímo v areálu nemocnice. „Vzniknou také nové teplovodní rozvody, domovní předávací stanice a středotlaké přípojky zemního plynu. Vše vyjde na zhruba 50 milionů korun,“ uvedla krajská mluvčí Gabriela Sýkorová Dvorníková. Polovinu částky zaplatí kraj, druhou pokryjí evropské dotace. Ve Vsetínské nemocnici bude zrekonstruována plynová kotelna, parní kotle nahradí teplovodní plynové kotle. Vymění se také rozvody, investice si vyžádá přes 27 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?