Zlínské nemocnice budou mít od srpna společnou dozorčí radu

1. 7. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Čtyři nemocnice, které zřizuje Zlínský kraj, budou mít nově společnou dozorčí radu. V současnosti se řeší nové stanovy, příští týden rada vznikne, fungovat bude s platností od 1. srpna, řekl ČTK hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPOZ).


V šestičlenné radě bude mít svého zástupce každá politická strana zastoupená v krajském zastupitelstvu. Kraj vede koalice ČSSD, zemanovců a komunistů, v opozici je TOP 09/STAN, lidovci a ODS.

„Chtěli jsme, aby kontrolní místo měla v dozorčí radě i opozice,“ uvedl Nečas. Vedení kraje tak vyslyšelo loňskou kritiku opozice, že koaliční strany do dozorčích rad nemocnic dosadily jen své zástupce.

Podle Nečase jsou už známí zástupci stran, kteří v dozorčí radě usednou, jejich jména však náměstek zodpovědný za oblast zdravotnictví zatím zveřejňovat nechce. Jistá je tak zatím pouze jeho účast. Dozorčí radu doplní vždy pro každou nemocnici tři její zaměstnanci. „Budou to vesměs stejní lidé, kteří byli v dosavadních radách nemocnic,“ podotkl Nečas.

Kraj si od společné dozorčí rady slibuje, že bude nemocnice pod větší kontrolou. „Rada by měla mít přehled o všech nemocnicích, bude vědět, co je lepší v jedné nemocnici a naopak horší v druhé. Do budoucna plánujeme jednotné vedení nemocnic,“ uvedl Nečas.

Funguje také komise pro společný nákup léků a materiálu. V plánu je i vytvoření sjednocených účetních osnov a vytvoření společného představenstva pro všechny nemocnice. „Mělo by vzniknout v průběhu tohoto volebního období, až budou nemocnice ekonomicky stabilizované,“ řekl Nečas.

Hospodaření nemocnic ve Zlíně, Kroměříži, Uherském Hradišti a Vsetíně loni skončilo rekordní ztrátou asi 270 milionů korun. Největší ztrátu, 190 milionů, vykázala zlínská nemocnice. Uherskohradišťská nemocnice jako jediná hospodařila se ziskem několika milionů korun. Podle kraje za špatné výsledky mohla zejména špatná úhradová vyhláška, letos je situace lepší.

Ke konci května jsou všechny nemocnice podle Nečase v kladných číslech a daří se jim plnit plánované vyrovnané rozpočty. „Musí se hodně šetřit, hledají se určité rezervy. Pomohla nám i úhradová vyhláška, která vylepšila příjem za dané výkony v nemocnicích. Budeme ale muset hlídat, aby výkonnost nemocnic zůstala na stejné úrovni,“ řekl už dříve ČTK Nečas.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?