Zlínskou nemocnici prověří i Transparency International

30. 7. 2009 9:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Dopis bez podpisu byl před necelým měsícem rozeslán zlínskému hejtmanovi, radním, zastupitelům a médiím. Jeho autor osočuje vedení Baťovy nemocnice z dosazování příbuzných a známých na klíčové posty, z pochybného průběhu výběrového řízení na zakoupení CT přístroje či z několikanásobných střetů zájmů...


Anonym obviňující Krajskou nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně z nekalých praktik vyšetřuje v těchto dnech dozorčí rada nemocnice. Na chod instituce se údajně podívá i nevládní protikorupční organizace Transparency International.

„Ano, podnět jsme dostali. Budeme postupovat podle zákona o svobodném přístupu k informacím,“ sdělila právní asistentka Transparency International Martina Vítková.

Dopis bez podpisu byl před necelým měsícem rozeslán zlínskému hejtmanovi, radním, zastupitelům a médiím. Jeho autor osočuje vedení Baťovy nemocnice z dosazování příbuzných a známých na klíčové posty, z pochybného průběhu výběrového řízení na zakoupení CT přístroje či z několikanásobných střetů zájmů u nejvyšších představitelů nemocnice.

Celou věcí se jako jediný akcionář nemocnice intenzivně zabývá zlínský krajský úřad.

„Zadali jsme celou věc prošetřit dozorčí radě Baťovy nemocnice. Já si získávám také vlastní informace, vše ve spolupráci s dozorčí radou nemocnice,“ uvedla zlínská radní pro zdravotnictví Hana Příleská. První výsledky by podle jejích slov mohly být známy do konce srpna. „Nevím, jestli bude poté potřeba nějaké další hlubší prošetření. Rozhodně ale není mým zájmem informace jakkoli zatajovat ani skandalizovat,“ podotkla radní.

Předseda Drozd: Zabýváme se tím

Podle předsedy dozorčí rady nemocnice náměstka hejtmana Zlínského kraje Jaroslava Drozda má dozorčí rada ze zákona povinnost zabývat se podezřeními, jaká jsou uvedena v anonymu.

„Informace z něj byly rozděleny na několik skupin. Oblasti jako například nestandardní výběrová řízení, personální změny či střet zájmů byly přiděleny jednotlivým členům dozorčí rady a budou prozkoumávány každá zvlášť,“ popsal průběh vyšetřování předseda rady.

„Například u personálních změn budeme statisticky porovnávat, zdali došlo k nezvyklému množství nahrazení,“ doplnil Drozd.

„Navíc samozřejmě chceme, aby zlínská nemocnice byla na úrovni, takže je v našem zájmu veškeré otazníky objasnit,“ pokračoval náměstek.

Zároveň přislíbil objektivitu a transparentní přístup k informacím. „V případě, že se obvinění z anonymu potvrdí, a stanou se tak závažnými pochybeními, občané se to nepochybně dozvědí,“ uvedl. Podle jeho slov by se ale v případě skutečné závažnosti obvinění obrátil autor anonymu přímo na policii. „Takto akorát rozvířil vody,“ dodal Drozd.

Dalšími členy dozorčí rady Baťovy nemocnice jsou primář a zlínský radní Vladimír Řihák, dále místostarosta Slavičína Pavel Studeník, primátorka Zlína Irena Ondrová a poslanci parlamentu František Novosad a Pavel Svoboda. Jejich schůzky se mají konat 17. srpna a 14. září.

Anonymem se intenzivně zabývá i další z jeho adresátů zastupitel Zlínského kraje Petr Gazdík. „Po vlastní ose jsem zjistil, že většina obvinění je pravdivých. Mluvil jsem se zaměstnanci nemocnice i s některými primáři,“ prozradil Gazdík. Podle jeho slov bude v budoucnu požadovat účast opozice v dozorčí radě nemocnice. „Jde přece o veřejné finance. Anavíc, když se zakoupí přístroj, který nedokáže to co jiné přístroje, je škodný pacient,“ dodal.

Vedení nemocnice se směrem k veřejnosti od celé věci prozatím distancovalo. „Představenstvo nemocnice se rozhodlo řešit nařčení právní cestou, takže se nebudeme k anonymu vyjadřovat,“ vzkázala její mluvčí Karla Havlíková. Autor anonymu ke všemu prohlašuje, že je jedním ze současných primářů zlínské nemocnice. Uvádí několik příkladů, ve kterých prý vedení nemocnice jednalo nestandardně.

„Nově příchozí náměstek si přivedl svoji manželku, kterou ač není příslušně vzdělána, ustanovilo vedení nemocnice do funkce vedoucí odboru,“ zní například jedno nařčení. K tématu se rozhořela i diskuse na internetových stránkách Zlínského deníku.

„Na současné vedení zlínské nemocnice by si měl kraj posvítit. Je to unikum, jaké nemá obdoby. Mějme na paměti, že jsme všichni potenciálními pacienty,“ zní jedna z reakcí na internetu. „Kromě trestněprávní zodpovědnosti by měla být zdůrazněna zodpovědnost politická. Kdo je politicky odpovědný za personální obsazení orgánů nemocnice? Myslím, že většina obyvatel Zlína odpověď zná,“ reaguje na celou věc ve virtuální diskusi čtenářka Kateřina.

Gabriela Dvorníková, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?