Zlínský kraj chce kvůli krizi urychlit i investice do nemocnic

5. 6. 2009 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínský kraj kvůli hospodářské recesi urychlí přípravy plánovaných investic v nemocnicích v Uherském Hradišti a ve Zlíně. Vyplývá to z návrhu sestaveného pracovní komisí hejtmanství, která se kroky proti dopadům krize zabývá. Návrh mimo jiné počítá i s rozšířením dotací v učňovském školství nebo rychlejším obsazováním průmyslové zóny v Holešově...


ČTK o tom dnes informoval mluvčí kraje Patrik Kamas.

Nová interní klinika v Krajské nemocnici T. Bati a centrální pavilon zdravotnického zařízení v Uherském Hradišti mají stát dohromady 1,435 miliardy korun. Akce by spolu s investicí 900 milionů korun do vybudování krajského vzdělávacího a kulturního centra měly podpořit udržení zaměstnanosti ve stavebnictví a oborech, jež na ně navazují.

Podle plánu pracovní komise navíc kraj od příštího roku rozšíří dotace pro učňovské školství o další obory a dotace budou moci získat i studenti soukromých škol. Hejtmanství mimo jiné počítá i s podporou energetických projektů využívajících biomasu a sluneční energii v příhraničních částech kraje.

„Jde skutečně o několik desítek konkrétních úkolů, které jsme schopni jasně definovat, sledovat jejich plnění a vyhodnocovat míru přínosu,“ uvedl předseda komise a hejtmanův náměstek Jaroslav Drozd (ČSSD). Doplnil, že podle navržených opatření posléze vnikne akční plán, podle nějž se bude v kraji postupovat.

Zlínské hejtmanství představilo devítibodový program, jak dopadům krize na region čelit, na konci dubna. Ten kromě zrychlení investic zahrnuje například i propagaci turistiky, rychlejší čerpání peněz z evropských fondů, podporu malého a středního podnikání nebo hledání odbytišť pro zdejší podniky. Hejtmanství ale současně několikrát uvedlo, že navržená opatření mohou dopady hospodářské krize na region pouze zmírnit.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?