Zlínský kraj řeší dluhy nemocnic, zvažuje žalobu na Součkovou

14. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Mnohokrát jsme s kolegy z krajů ministryni zdravotnictví Marii Součkové řekli, že dluh nemocnic je dluhem vlády. Pokud situaci nevyřeší, obrátíme se s žalobou na soud," řekla radní Ester Cvejnová, zodpovědná za zlínské zdravotnictví...


ZLÍN - Zdravotnická zařízení, která od ledna převzal zlínský krajský úřad, tíží dluh 329 milionů korun. Je z doby, kdy je spravovaly okresní úřady. Potíže nemocnicím působí též pohledávky u některých zdravotních pojišťoven, které s nimi

dosud neuzavřely smlouvy.

„Mnohokrát, naposledy před týdnem, jsme s kolegy z krajů ministryni zdravotnictví Marii Součkové řekli, že dluh nemocnic je dluhem vlády. Pokud situaci nevyřeší, obrátíme se s žalobou na soud,“ řekla novinářům radní Ester Cvejnová, zodpovědná za zlínské zdravotnictví.


K ústavní stížnosti na postup ministerstva při převodu dluhů na regiony přistoupily již kraje Plzeňský a Karlovarský, tuto možnost zvažoval i Liberecký a Moravskoslezský kraj. Celkové zadlužení českých nemocnic přesahuje miliardu.

Cvejnová dále řekla, že Zlínský kraj poskytl 300 000 korun na audit. Sjednaná firma ho právě ukončila v kroměřížské nemocnici, jejíž dluhy činí třetinu z celkové dlužné částky kraje.

„Audit využijeme při jednání s vládou, ale upozornil i na rezervy v

nemocnici,“ uvedla. Úřad se proto rozhodl provést audity rovněž v nemocnicích ve Zlíně, Uherském Hradišti a Vsetíně.

Nemocnice musejí řešit rovněž problémy s pojišťovnami. Zlínská Baťova nemocnice odmítla přijmout k dlouhodobě plánované operaci pětatřicetiletého klienta Hutnické zaměstnanecké pojišťovny (HZP).

„Jako rukojmí si pacienty brát nechceme. Ale je polovina května a HZP s námi nemá dohodnuté služby,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Irena Amchová.

HZP nabídla nemocnici paušální úhradu. „Kdybychom na to přistoupili, tak už dnes je vyčerpán celý půlroční limit. HZP neodpovídá na dopisy, faxy ani telefony. Proto jsme se rozhodli s ní ve druhé polovině roku smlouvu neuzavřít a jejím klientům

poskytovat jen základní, vyhláškou stanovené služby,“ řekla.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?