Zlínský soud potvrdil lékaři podmínku za úmrtí pacienta

13. 2. 2013 7:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajský soud ve Zlíně potvrdil šestatřicetiletému lékaři Stanislavu Remešovi roční trest podmíněně odložený na dva roky. Šestatřicetiletý muž podle obžaloby v září 2008 jako lékař interní kliniky zlínské krajské nemocnice podcenil stav pacienta po trombolýze v noze, kterého bolelo břicho. Čtyřiapadesátiletý muž kvůli krvácení do břicha zemřel. Remeš vinu odmítl, soud však jeho odvolání proti zářijovému verdiktu okresního soudu nevyhověl. Rozsudek je tak pravomocný.


„Soud prvního stupně postupoval logicky a jeho závěry mají oporu v dokazování. Obžalovaný věděl o potížích pacienta a poslal jej k urologovi. Ten je neodstranil a obžalovaný přesto další úkony nepodnikl. V tom je třeba spatřovat jeho zavinění,“ uvedl soudce Ivan Holík. Podle okresního soudu Remeš postupoval non lege artis (v rozporu s poznatky lékařské vědy), když rezignoval na další pátrání po správné diagnóze, což vedlo k fatálnímu následku.

I podle znalce je souvislost mezi postupem obžalovaného a úmrtím poškozeného „velmi pravděpodobná“. Lékaři hrozilo za ublížení na zdraví šest měsíců až pět let vězení. Vzhledem k tomu, že komplikace, která se po operaci vyskytla, byla těžko odhalitelná, i díky bezúhonnosti obžalovaného, soud nakonec uložil jen podmínku.

Podle státního zástupce Remeš, který nyní ve Vizovicích na Zlínsku pracuje jako praktický lékař pro dospělé, poškozeného nedostatečně vyšetřil. Muž po přeložení z jednotky intenzivní péče na běžné oddělení prodělal urologické vyšetření, bolesti břicha ale trvaly. Remeš měl podle obžaloby přistoupit například k CT vyšetření břicha, měl odebrat krev na laboratorní rozbory, pacientovi nebyl v noci před smrtí kontrolován ani tlak a puls.

Remeš se ale vinen necítí. „Jsem rozhořčen a naštván za to, že mám být souzen za systémový nepořádek v nemocnici. Je mi líto, že tento nepořádek stál život pacienta,“ uvedl u soudu lékař. Hájil se také tím, že měl na starost 200 pacientů, na což prý nestačil. Navíc jej údajně o stavu poškozeného nikdo neinformoval. „Nemohl jsem stát u každého pacienta,“ argumentoval Remeš, který byl viditelně rozrušen.

Po vyhlášení rozhodnutí se navíc do jednací síně vrátil a směrem ke členům senátu zakřičel: „Prohnilá justice, prohnilý stát“, načež rázně práskl dveřmi. Podle obhájce Lukáše Prudila Remeš pravomocným odsouzením ztrácí z hlediska zdravotnických předpisů profesní bezúhonnost. „Bude muset vyřešit úpravu dalšího výkonu praxe,“ uvedl Prudil.

Policie se začala případem zabývat poté, co obdržela anonymní oznámení. První rozhodnutí v kauze však vynesl zlínský okresní soud v civilním řízení, ve kterém se pozůstalí úspěšně domáhali po nemocnici škody. První rozsudek padl již na konci roku 2010, potvrdil jej poté i odvolací soud. Nemocnice tak musela čtyřem lidem vyplatit po 240.000 korun, celkem tedy 960.000 Kč. Výsledek civilního řízení ale trestní soud nikterak nezavazoval.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?