Zlínští záchranáři loni opět jezdili k pacientům častěji

29. 6. 2009 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnické záchranné službě Zlínského kraje loni opět vzrostl počet výjezdů k pacientům. Zatímco například v roce 2005 jich vykázala 35.049, loni to už bylo 42.349. Tradičně nejvíce zásahů lékaři zaznamenali na Zlínsku, nejméně pak na Vsetínsku. Informace vyplývají ze statistik, které má ČTK k dispozici...


Mluvčí krajské záchranky Petr Olšan ČTK řekl, že vývoj ovlivňuje hned několik faktorů. Na vzrůstajícím trendu se tak podepsalo například rušení či omezování lékařské služby první pomoci a zavedení regulačních poplatků. „Záchranka není zpoplatněna. Tudíž lidé raději než by zašli k lékaři zavolají nás,“ poznamenal.

Stejně jako například lékaři v nemocnicích i záchranáři se stále častěji setkávají se zneužíváním služby ze stran pacientů. Dispečerky denně přijmou hned několik telefonů od lidí, kteří mají zdravotní potíže již několik dní a nejsou přitom nijak závažné. „Musíme vyjet, i když by stačilo, kdyby navštívili svého obvodního lékaře. Nemáme se proti tomu jak bránit,“ povzdechl si Olšan.

Proti případům zneužívání záchranných složek začali loni „bojovat“ krajští hasiči. Například hříšníkovi, který si je zavolal jen kvůli otevření bytu a vymyslel si bezprostřední ohrožení majetku, uložili pokutu za úmyslné ohlášení nepravdivé skutečnosti, dohromady asi 10.000 korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?