Zlom v léčbě cukrovky - inzulin v pilulkách?

23. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v Jeruzalémské nemocnici poprvé úspěšně vyzkoušeli podávání inzulinu v tabletách. Klinické testy pilulky byly zahájeny v Izraeli a Nizozemsku...


Řada osob, trpících cukrovkou, si musí inzulin vpichovat injekcí, což pro ně znamená velké omezení v jejich životě. Na světě je 135 milionů diabetiků, jejich počet nadále vzrůstá a pro ně by byl objev pilulky s inzulinem vynikající zprávou.

Lékaři v Jeruzalémské nemocnici poprvé úspěšně vyzkoušeli podávání inzulinu v tabletách. Pilulku vyvinula americká farmaceutická firma Emisphere Technologies, dostalo ji v Jeruzalémě 12 zdravých dobrovolníků a inzulin se v jejich krvi a játrech objevil po 30 minutách. Klinické testy pilulky byly zahájeny v Izraeli a Nizozemsku. Jeruzalémská nemocnice připravuje podávání tablety dospělým diabetikům.

Pokud to schválí izraelské ministerstvo zdravotnictví, testy léku se rozšíří i na mladé lidi s cukrovkou prvního typu. U nich hormon inzulin chybí úplně a pacienti jsou na jeho podávání zcela závislí. Rozšíření nových léků brání cena.

Odborníci jsou k novému objevu zatím skeptičtí

Odborníci se k objevu tablety, testované v Izraeli, zatím stavějí skepticky. Někteří z nich vidí problém ústního podávání inzulinu v obtížném dávkování látky.

Podle vyjádření přednosty kliniky diabetologie pražského IKEMU dr. Saudka je nutno nemocným, jimž chybí inzulin, dodat jej v přesném množství. Vstřebávání inzulinu je velmi obtížné. Rovněž dr. Urbanová z kliniky diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze zastává názor, že zatím je funkční pouze léčba pomocí injekcí. Lékaři upozorňují na to, že doba od prvních testů léku do vydávání v lékárnách může být velmi dlouhá. Internista dr. Kubek se domnívá, že rozšíření inzulinové pilulky bude bránit i vysoká cena.

Je však nutno ocenit snahu vědců o zavedení tablet místo vpichování injekcemi, což by diabetici, odkázaní na inzulinové injekce, s nadšením uvítali.

VLADANA POLÁKOVÁ, Listy Písecka, 23.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?