Změna financování nemocnic přijde na desítky miliónů

8. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Platby nemocnicím se budou od ledna 2004 počítat podle obtížnosti léčby. Ministerstvo zdravotnictví tak chce nahradit dosavadní systém, kdy se platí za obsazené lůžko. Změna však přijde stát na desítky miliónů korun.


„Dnes nemocnice dostávají paušální poplatek za každé lůžko, které je obsazeno. Takový systém je však příliš nákladný, protože nenutí nemocnice, aby se chovaly ekonomicky,“ uvádí ředitel odboru zdravotního pojištění ministerstva zdravotnictví Petr Sláma. „Pro platbu bude v budoucnu důležitá konkrétní diagnóza,“ dodává.

Nový systém financování zdravotní péče by tak měl zamezit každoročním tahanicím mezi zdravotnickými pojišťovnami a nemocnicemi o výši uhrad za zdravotní péči.

Nový systém postihne hlavně menší nemocnice

Ministerstvo zdravotnictví chce totiž do konce roku vybudovat jednotný informační systém, který bude objektivně hodnotit kvalitu poskytované péče. Vybudování takového systému však státní pokladnu vyjde asi na 60 miliónů korun.

Zdravotní pojišťovny takovou změnu vítají. Považují to však pouze za první krok reformy zdravotnictví. „My už tento systém financování prosazujeme několik let,“ uvedl Jiří Suttner z VZP.


Lékaři se bojí, že některé obory budou zvýhodné nad ostatními.

Nový systém však může podle Slámy postihnout zejména některé menší nemocnice. Změna totiž povede ke snižování počtu akutních lůžek. „Objem prostředků však zůstane stejný, budou ale účelněji vynakládány,“ dodává Sláma.

Obavy však mají i větší nemocnice

„Je tady obrovské riziko, že některé obory budou relativně zvýhodněné, jiné zase potlačené,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Leoš Heger. Naopak by podle něho změna mohla vést ke zrovnoprávnění nemocnic.

Přechod na nový systém financování navíc bude postupný a bude trvat několik let. Do té doby se bude využívat i dosavadní platba za lůžko.

Hospodářské noviny, 8.4.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?