Změna poplatků: pediatři nabízejí nadstandardy

14. 4. 2009 10:52
přidejte názor
Autor: Redakce
Od počátku dubna nemusí děti do 18 let platit regulační poplatky, rodiče ale často částku v ordinaci nechávají formou daru. Jednání s pojišťovnami o kompenzacích zatím váznou, pediatři proto nabízejí svým pacientům za paušální poplatek nadstandardní služby...


Většina pediatrů se shoduje na tom, že lidé o změnách v úhradě regulačních poplatků příliš nevědí. Že nemusí platit se tak často dozvědí až od zdravotní sestřičky. Lékaři pro děti a dorost zároveň přiznávají, že jim změna systému přidělala spíše další komplikace, shodují se, že přibylo pacientů, kteří chodí s lehkými příznaky nachlazení. „Když se platil poplatek, pacientů výrazně ubylo, nyní chodí opět s banalitami,“ uvedla pro Deník holešovská dětská a dorostová lékařka Lenka Dúbravčíková. Podobnou zkušenost má i místopředseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Milan Kudyn. „Po 1. dubnu i v mé ordinaci stoupl počet žádostí o vyšetření dítěte lehkých příznaků nachlazení. A to těmi rodiči, kteří ví, že platit již nemusí. Paradoxně dobrovolně chtějí platit dál ti rodiče, jejichž dítě je skutečně nemocné anginou nebo zánětem průdušek,“ popsal proZdraví.Euro.cz Kudyn s tím, že řada rodičů platí třiceti korunový poplatek i nadále formou daru.

Poplatek za nadstandardní služby

V případě, že pacienti chtějí, i přes změnu v úhradě regulačních poplatků, platit dále, nabízejí jim někteří lékaři možnost uzavření darovací smlouvy. V některých ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost také rodiče pacientů naleznou nabídku nadstandardních služeb. „Tuto situaci vnímáme jako jednoznačnou politicko-ekonomickou diskriminaci poskytovatelů zdravotní péče o dítě. Podíl zdravotních pojišťoven na kompenzaci za zrušené poplatky není dořešen. Dovoluji si Vám proto nabídnout možnost tento poplatek hradit dobrovolně i nadále formou daru. Vaši vstřícnost k této možnosti budeme chápat jako vyjádření Vaší spokojenosti s poskytovanými službami v našem nestátním zdravotnickém zařízení,“ dočtou se pacienti a jejich rodiče například v ordinaci u pediatra Milana Kudyna. Za finanční podporu svým klientům pak nabízí různé nadstandardní služby, zahrnující například možnost další preventivní prohlídky nad rámec stanovený zákonem, nebo možnost objednání na konkrétní den a hodinu. „Kolik praktických lékařů pro děti a dorost takto postupuje není doposud známo. Někteří čekají, jak dopadnou jednání s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou,“ vysvětlil Kudyn.

Jednání s pojišťovnou váznou

Před samotným zrušením regulačních poplatků pro děti do 18 let se často diskutovalo o kompenzacích pro pediatry. Ale ani nyní není tato oblast dořešena, v současné době probíhají intenzivní jednání s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou „Správní rada VZP rozhodla navýšit do segmentu PLDD prostředky v objemu zhruba 1OO mil korun. Toto navýšení formou zvýšení kapitační platby na jednicového pojištěnce je ale podmiňováno v první etapě vykazováním signálního kódu,v další etapě je pak zvýšení kapitační platby od počátku července striktně podmiňováno vstupem zdravotního zařízení do projektu AKORD,“ vysvětlil dále Kudyn. Jenže právě tato podmínka je pro pediatry nepřijatelná. V předkládané podobě totiž projekt nemohou podpořit. „Požadujeme zahájení jednání o specifické formě projektu. Návrhy VZP a přijatelnost podmínek předkládáme širšímu vedení SPLDD k posouzení do 9. dubna,“ dodal Kudyn. Ze strany ostatních zdravotních pojišťoven prozatím žádné konkrétní návrhy nebyly učiněny.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?