Změna pracovního uplatnění po úrazu

23. 5. 2012 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
"Pracuji jako sestra v léčebně dlouhodobě nemocných. Jsem po úrazu, lékař mi nedoporučil mj. zvedat těžká břemena. Přinesu-li o tom zaměstnavateli potvrzení, jaké jsou mé možnosti z hlediska dalšího uplatnění?" ptá se čtenářka Zdraví.Euro.cz.


„Musí mě dál zaměstnávat a nabídnout mi popřípadě jinou práci respektující moje zdravotní omezení? Nebo mě propustí pro ztrátu způsobilosti vykonávat práci, na kterou mám smlouvu (směnný provoz u lůžka)? Dostanu v tomto případě odstupné? Měla bych nárok na odstupné i v případě, že bych nabízenou náhradní práci odmítla? Jestliže potvrzení nepřinesu a svou nezpůsobilost vlastně utajím, pracuji dál na vlastní riziko?“ pokračuje dotaz čtenářky.

Odpovídá Mgr. Kateřina Götzová

Bohužel z dotazu není patrné, zda se jednalo o pracovní úraz, nebo ne. V odpovědi budu vycházet z předpokladu, že se v případě dotazující o pracovní úraz nejednalo.

Zákoník práce v ustanovení § 41 stanoví zaměstnavateli povinnost převést zaměstnance na jinou práci, pozbyl-li vzhledem ke svému zdravotnímu stavu (podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává) dlouhodobě způsobilost konat dále dosavadní práci. V tomto případě je zaměstnavatel povinen nabídnout zaměstnanci jinou práci, vhodnou z hlediska zdravotního stavu.

Pokud není možné převedení zaměstnance v rámci pracovní smlouvy, může zaměstnavatel převést zaměstnance v tomto případě i na práci jiného druhu, než jaký byl sjednán v pracovní smlouvě, a to i přes nesouhlas zaměstnance.

Zaměstnavatel je povinen přihlížet k tomu, aby tato práce byla pro zaměstnance vhodná vzhledem k jeho zdravotnímu stavu a schopnostem a pokud možno i k jeho kvalifikaci. Dále je zaměstnavatel povinen předem projednat se zaměstnancem důvod převedení na jinou práci a dobu, po kterou má převedení trvat. Dochází-li převedením zaměstnance ke změně pracovní smlouvy, je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci písemné potvrzení o důvodu převedení na jinou práci a době jeho trvání.

Možná je i výpověď

Zaměstnavatel je zároveň oprávněn dát zaměstnanci výpověď (podle ustanovení § 52 písm. e zákoníku práce), pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu (podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního úřadu, který lékařský posudek prozkoumává) dlouhodobě způsobilost konat dále dosavadní práci. Výpovědní lhůta činí dva měsíce. Zaměstnanec v tomto případě nemá nárok na odstupné. Zaměstnavatel je však povinen po dobu výpovědní lhůty převést zaměstnance na jinou práci.

Jestliže zaměstnavatel převede zaměstnance na jinou práci, za niž přísluší nižší mzda nebo plat z výše uvedeného důvodu, přísluší zaměstnanci za dobu převedení doplatek ke mzdě nebo platu do výše průměrného výdělku, kterého dosahoval před převedením.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?