Změna tarifů má i rizika, přiznává lékařská komora

14. 2. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři vyvzdorovaná změna platové tabulky jim automaticky vyšší příjmy nezaručí, přiznává Česká lékařská komora. Pokud například nemocnice zareagují snížením osobního ohodnocení, organizátoři akce Děkujeme, odcházíme zaznamenají Pyrrhovo vítězství.


O podobě mzdové normy nyní komora diskutuje s ministerstvem zdravotnictví, zároveň se šéfem rezortu Leošem Hegerem připravuje dohodu, která by odvrátila krizi. „Nejsem si jistý, zda úprava tarifů je bezpečnější cesta, jak dostat peníze k lékařům,“ konstatoval Heger.

Prezident komory Milan Kubek si riziko možného přelévání peněz z jedné platové složky do druhé uvědomuje. „Případné snížení odměn je kardinální otázka,“ řekl včera deníku E15 Kubek. Podle něj půjde o test důvěry mezi lékaři a ministerstvem. „Uvidíme, nakolik bude možné dohodě věřit. Budeme požadovat garance předsedy vlády,“ dodal Kubek.

Heger však může dát příkaz pouze ředitelům fakultních, tedy státních nemocnic, na krajská zdravotnická zařízení žádnou páku nemá. Navíc řada z nich se novou tabulkou nemusí řídit, protože lékaře odměňuje na základě smluvních platů. „Samozřejmě musíme jednat také s kraji, i tyto záruky bude dohoda obsahovat,“ poznamenal bez dalších podrobností Kubek.

Lékařský odborový klub společně s komorou až doposud požadovaly, aby dostali přidáno lékaři, kteří poskytují akutní péči. Mzdová norma se však bude vztahovat i na jejich kolegy z léčeben dlouhodobě nemocných a zdravotnických ústavů. „Výsledný efekt velmi pravděpodobně přinese něco úplně jiného než to, co organizátoři protestní akce původně žádali,“ konstatoval Heger.

„Moje podmínka byla, aby na tarifech dostali přidáno všichni lékaři, tedy i ti z lůžkových zařízení. To je dalších asi 1300 lékařů,“ vypočítal Kubek. To však znamená, že ministerstvem slibovaná 1,5 miliardy korun na zvýšení platů o pět až osm tisíc měsíčně pro všechny stačit nebude. „Je třeba asi 200 milionů navíc,“ poznamenal šéf komory.

Odboráři dál trvají na tom, aby ministerstvo uvolnilo pro lékaře celé dvě miliardy a přidalo jim osm až dvanáct tisíc. Heger to odmítá, ještě letos chce zvýšit platy i sestrám. Zda dohodu mezi komorou a ministerstvem podpoří, či odmítne, má Lékařský odborový klub sdělit ve středu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?