Změny v dačické nemocnici jsou signálem, že pojede dál

9. 12. 2010 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Mnohé občany z Dačicka mrzí, že v nemocnici nejsou lůžková oddělení interny a chirurgie.


Nejenom potencionální pacienti, ale také bývalí zaměstnanci, v úterý využili příležitosti Dne otevřených dveří, aby si prohlédli novinky v dačické nemocnici. Průvodkyni návštěvníkům dělala předsedkyně představenstva špitálu Miroslava Člupková.

Nemocnice letos získala čtyřmilionovou investiční dotaci z Jihočeského kraje, která pomohla k řadě změn. V současné době se instaluje nový výtah v nákladu zhruba 1,8 milionu korun. Dalších 1,5 milionu korun podle Člupkové stála výměna oken v hlavní budově, v severní části a přízemí.

Nově je také rekonstruované gastroenterologické pracoviště, které bylo doplněné i novým vybavení. Celková investice zde činila přes 1,1 milionu korun.

Právě toto pracoviště spolu s interním se nově přestěhovalo do budovy, kde bývala gynekologie a porodnice. „Gastroenterologické pracoviště tak získalo především nové sociální zázemí pro pacienty. Operační sál zde také vyhovuje všem parametrům. Na interně budou dva pokoje sloužit pro krátkodobé umístění pacienta po aplikaci infúzních terapií a pro krátkodobý pobyt pacienta na lůžku,“ vysvětluje Člupková.

Na interně nyní lékař slouží v pondělí a úterý a od nového roku bude mít ordinaci rozšířenou o čtvrtek. Podle Člupkové byla nyní zásadní investice právě do rekonstrukce směřující k úsporám energií. „Vloni v lednu jsme na otop vynaložili přes půl milionu korun. Již nyní po výměně oken se úspory projevují. Nyní ještě instalujeme automatické vchodové dveře do hlavní budovy a na gastroenterologické pracoviště,“ sdělila návštěvníkům Člupková s tím, že vedení nemocnice musí jít cestou maximálních úspor energií.

„Řada věcí zde byla v havarijním stavu, třeba páteřní kanály rozvodů vody nebyly nikdy rekonstruovány,“ naznačuje ředitelka nemocnice.

Podle jejích slov do budoucna nemocnice nemůže stavět na interním a chirurgickém oddělení s lůžkovou péčí. „Dnes musíme jít cestou léčebny dlouhodobě nemocných, kde se snažíme udržet standardy a sázíme na rehabilitaci. Chceme zahájit rekonstrukci rehabilitačního pracoviště, které by nově mělo vzniknout v bývalé kuchyni. Stávající prostory jsou nevyhovující,“ sdělila Člupková.

Pokračovala v tom smyslu, že v současné ekonomické situaci je velkým problémem do Dačic získat lékaře, kteří odcházejí i z lukrativnějších nemocnic.

Zastupitel města Lubomír Kloiber při prohlídce nemocnice argumentoval tím, že výměna oken občanům z Dačic a okolí po 16. hodině neposkytne lékařskou péči. A ptal se, zda je obyvatelům Dačicka poskytována odpovídající zdravotní péče jako jinde v republice.

„Ambulantní péče je srovnatelná, jako třeba na Třeboňsku, kde rovněž není nemocnice. A parametry na lůžková zařízení jsou tak náročná, že je nejsme schopni splnit a zdravotní pojišťovny nám na ně neposkytnou smlouvy. A po odchodu lékařů z České republiky může být ještě větší koncentrace lůžkové péče,“ dodala Člupková.

Právě skutečnost, že kromě léčebny dlouhodobě nemocných, není v nemocnici žádné lůžkové oddělení, trápí mnohé občany. „Měla jsem manžela dvakrát v nemocnici, naposledy v Jindřichově Hradci a dojíždělo se tam daleko hůř než do Jihlavy. Měla jsem jen hodinu na návštěvu a oddělení interny u nás bylo daleko hezčí,“ míní Bohumila Štěrbová, která v dačické nemocnici pracovala dlouhá léta jako porodní bába.

Její někdejší kolegyně Dana Plachá jí přitakávala, že na stará kolena se dočkaly toho, že v Dačicích lůžková interna a chirurgie chybí. Shodně ale dodávaly, že ředitelce věří, že to s nemocnicí myslí vážně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?