Změny ve farma průmyslu

19. 4. 2017 15:39
přidejte názor
Autor: Redakce

Skupina Sanofi ČR a SK má nového finančního ředitele




Novým finančním ředitelem skupiny Sanofi pro Českou republiku a Slovensko se stal 1. ledna 2017 Gildas Perrillon, jenž do Prahy přichází z pařížské centrály skupiny Sanofi, kde působil jako ředitel pro interní kontrolu a risk management v týmu Global Industrial Affairs. Perrillonův předchůdce Mehdi Lahnech se přesouvá do Barcelony na vedoucí pozici v rámci globální skupiny Sanofi.

„Profesní zkušenosti, které Gildas Perrillon nabyl v rámci mezinárodních projektů, stejně jako odborné znalosti v oblasti financí, budou pro podporu našeho podnikání v obou zemích klíčové,“ uvedla MCO koordinátorka skupiny Sanofi Group pro Českou republiku a Slovensko Soňa Porubská.

Gildas Perrillon působí ve skupině Sanofi od roku 2003, kdy zastával pozici interního auditora. V roce 2006 přestoupil do oddělení Corporate Insurance Department, kde zastával funkci finančního ředitele. Získal titul magistra z Rouen Business School se zaměřením na finance a finanční trhy.

Emma Boishardy novou ředitelkou GSK

Novou generální ředitelkou společnosti GSK Pharmaceuticals je od 1. ledna 2017 Emmanuelle Boishardy, doposud Rare Diseases Business Unit Head a Commercial Lead pro terapeutickou oblast amyloidózy pro Francii a EU. Nahradila tak ve funkci PharmDr. Moniku Horníkovou, MHA, která ve společnosti GSK působila téměř 25 let. Nová ředitelka se ve své roli zaměří na efektivní implementaci evropské strategie společnosti na českém trhu a na zvyšování výkonu celého regionu střední Evropy (CE Cluster). Do společnosti GSK nastoupila v roce 1999 jako Product Manager pro lék Serevent. Ve Francii měla na starosti uvedení produktu Seretide na trh, následně pak čtyři roky vedla celé skupinové portfolio a působila jako marketingová ředitelka.
Odstupující Monika Horníková přišla do společnosti GSK v roce 1992 jako obchodní zástupce v tehdejší společnosti Glaxo Československo. Po fúzi se SmithKline Beecham v roce 2001 přijala nabídku stát se generální ředitelkou GSK Slovensko a následně vedla také lotyšskou a estonskou pobočku firmy. Od roku 2007 působila jako generální ředitelka GSK Pharmaceuticals v České republice a zároveň vedla regionální onkologickou skupinu společnosti pro region střední Evropy (Central Europe Oncology HUB). V roce 2015 byla zvolena třetí nejúspěšnější ženou českého byznysu.

Nový prezident divize

Novým prezidentem divize Global Pharmaceuticals byl jmenován Luke Miels. Bude mít na starosti portfolio léčivých přípravků a vakcín s ročními tržbami více než 15 miliard liber s působností na více než stovce trhů. Luke Miels aktuálně zastává pozici výkonného viceprezidenta evropské pobočky společnosti AstraZeneca. Dříve působil jako výkonný viceprezident divizí Global Product and Portfolio Strategy, Global Medical Affairs a Corporate Affairs.

„Luke má vynikající postřehy z oblasti výzkumu a vývoje a zároveň dlouholeté zkušenosti výkonného experta z obchodní praxe. V současné době vstupujeme do nesmírně důležité fáze komercionalizace našich nových farmaceutických výrobků a během nadcházejících dvou až tří let budeme získávat spoustu důležitých údajů týkajících se rané fáze vývoje našich produktů. Na všech rozhodnutích a volbách, která budeme muset v oblasti farmaceutických produktů přijmout, bude mít Luke významný podíl. Jsem velmi ráda, že se rozhodl pracovat pro GSK, a těším se, až ho uvítám jako člena týmu výkonného vedení,“ uvedla generální ředitelka Emma Walmsley.

AIFP rozšířily další farmaceutické společnosti

Členskou základnu Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) na přelomu roku rozšířily tři další farmaceutické společnosti. Firmy LEO Pharma a Santen zvolily plné členství, společnost Indivior se stala členem přidruženým.

K principům etického chování a transparentnosti se tak hlásí již 35 farmaceutických firem působících v ČR. Rozšíření AIFP přinese další kultivaci prostředí farmaceutického byznysu. „Oblast farmacie upravují velice přísné zákonné normy, ale náš etický kodex jde ještě nad jejich rámec,“ říká výkonný ředitel AIFP Jakub Dvořáček.

Etické standardy

Původem dánská, dnes nadnárodní společnost LEO Pharma má více než stoletou tradici. Vyvíjí a vyrábí léky pro pacienty trpící dermatologickými nemocemi a trombózou. Pomáhá léčit ve více než sto zemích světa. Společnost Santen byla založena v Japonsku v roce 1890 a patří tak k nejstarším farmaceutickým společnostem světa. V Evropě působí již přes dvacet let. Specializuje se na výzkum a vývoj inovativních léčiv v oblasti oftalmologie. Po dobu jednoho roku byla přidruženým členem AIFP, nyní se stala členem plným. „Přidružené členství v AIFP nám pomohlo urychlit standardizaci interních procesů a nastavení pravidel pro kontakt se zdravotnickými odborníky,“ říká viceprezidentka pro střední a východní Evropu Beata Hauser.

Účast na aktivitách některých pracovních skupin či monitoring chystaných změn v legislativě podle ní pomohly společnosti k rychlé orientaci a zkvalitnily přípravu na změny. „Vzhledem k tomu, že naše firma je aktivní v oblasti očního lékařství a žádný z dosavadních členů AIFP se této specializaci výrazně nevěnuje, věříme, že naše členství bude přínosem pro nastavení vysokých etických standardů pro interakci mezi průmyslem a touto odborností,“ dodává viceprezidentka.

Novým přidruženým členem AIFP se stala společnost Indivior. Zaměřuje se na vývoj inovativní léčby závislostí a jejich komorbidit. „Nenaplněné potřeby pacientů jsou u nás na prvním místě. Naší vizí je zajištění neomezeného přístupu k vysoce kvalitní léčbě pro pacienty trpící chronickou relabující chorobou závislosti. Kromě toho chceme přispívat i k rozvoji etického a transparentního prostředí ve farmaceutickém průmyslu. Proto jsme se rozhodli pro spolupráci s AIFP,“ uvedla country manažerka Indivior Česko Marcela Fajtová.
Zdroje: GSK, ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?