Změny ve zdravotnictví budí v kraji podezření

3. 3. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Moravskoslezský kraj chce zefektivnit fungování svých osmi nemocnic a hodlá v nich zrušit přes 500 lůžek. S nutností úspor všichni souhlasí, konkrétní plány se ale nelíbí řadě lidí.


Strach a obavy z budoucnosti panují mezi zdravotnickým personálem v celém Moravskoslezském kraji. Pochybnosti se objevují zejména kolem firmy RGM Medical, která navrhla opatření.

„Realita je taková, že nemocnice jsou ztrátové a lůžek v zemi je nadbytek, musíme proto jejich počet snížit. S tím souvisí i snížení počtu obslužného personálu,“ uvedl pro DNE hejtman kraje Jaroslav Palas.

Radní chtějí své nemocnice zachránit

Největší obavy mají radní z Bílovce, Orlové či Vítkova, chystají plány, jak rušení zabránit. Včera odpoledne se podle DNES sešli starostové mikroregionu Vítkovsko, kteří nesouhlasí se záměrem zrušit poslední lůžka v tamní nemocnici, kde se léčí lidé dlouhodobě nemocní a rehabilitují pacienti například po mozkové mrtvici.

Mnozí odpůrci navrhovaných změnse navíc domnívají, že analýza nemocnic zpracovaná firmou RGM Medical je nedůvěryhodná a řada doporučených změn nemá opodstatnění.

„Je to účelově napsaná analýza plná nesmyslných čísel. Firma vznikla den před tím, než dostala od krajského úřadu zakázku za 1,8 milionu korun. Stojí za tím finanční skupina Penta a lidé z firmy Beckmann Coulter, která prodává analyzátory pro laboratorní vyšetření,“ uvedla pro DNES Vladimíra Bůčková, šéfka krajské rady Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče.

Se změnami souhlasí i zdravotní pojišťovny

Hejtman kraje s kritickými hlasy nesouhlasí, analýzu prý připravil tým 25 odborníků, kteří odvedli profesionální práci.

S většinou změn souhlasí i zdravotní pojišťovny a rušení lůžek se navíc nevyhnou ani ostatní nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?