Znalci budou zkoumat spornou léčbu Holanďanky

15. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Znalecká komise bude přezkoumávat postup lékaře soukromé chirurgické ambulance ve Špindlerově Mlýně kvůli spornému způsobu ošetření turistky z Nizozemska....


ŠPINDLERŮV MLÝN - Znalecká komise Královéhradeckého kraje bude přezkoumávat postup lékaře soukromé chirurgické ambulance ve Špindlerově Mlýně kvůli spornému způsobu ošetření jedenadvacetileté turistky z

Nizozemska.

Lékař nechal dívku půl dne v ambulanci

Cizinka se minulý týden ve středu těžce zranila na sáňkařské dráze. Místo převozu do nemocnice ji nechal privátní lékař asi 13 hodin ležet u sebe na ambulanci. Život Holanďance zachránili až specialisté v liberecké nemocnici.

Královéhradecký krajský zdravotní rada Zdeněk Hajžman uvedl, že ambulantní středisko ve Špindlerově Mlýně není určeno k tomu, aby jeho lékař nechal těžce zraněnou pacientku tak dlouhou dobu ve své péči.

Poté, co lékař soukromé chirurgie ve čtvrtek zjistil u zraněné cizinky krev v moči, nechal pro ni dopoledne poslat sanitku bez lékaře z Jilemnice.

Holanďanka byla v ohrožení života

Do liberecké nemocnice se Holanďanka dostala až v pátek. Tam u ní lékaři zjistili natržení jater, těžké zhmoždění ledviny a krvácení do plic. Podle ředitele liberecké nemocnice Jaroslava Krutského byla žena v ohrožení života.

Její stav byl tak špatný, že liberečtí lékaři museli před operací nejprve stabilizovat její životní funkce. Operace se uskutečnila až v sobotu. Nyní žena leží na oddělení ARO.

Je udržována v umělém spánku, v dýchání jí pomáhá přístroj. V současnosti je její stav stabilizovaný bez druhotných komplikací, doplnil Krutský.

Jiný lékař špindlerovské chirurgie Leo Černý si myslí, že jeho kolega postupoval při ošetření cizinky správně. „Zřejmě měl důvody, aby ji tady nechával,“ uvedl Černý.

Po úrazu nizozemské turistky byla ve Špindlerově Mlýně přitom k dispozici k rychlému převozu do nejbližší nemocnice sanitka vybavená přístroji, která patří zdejší pohotovosti. Černý však připustil, že obě zdravotnická střediska mezi sebou prakticky nekomunikují.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?