Znám práci sester i z druhé strany

10. 3. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
„Vaše práce je nesmírně důležitá, zodpovědná a náročná. Jste těmi, kteří jsou s pacienty v nejbližším kontaktu a nahrazují jim někoho blízkého,“ vzkázala sestrám ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová, která se slavnostního večera vyhodnocování soutěže Sestra roku 2008 z pracovních důvodů nemohla zúčastnit. Pozdravuje proto všechny sestry alespoň prostřednictvím našeho časopisu.


Jsem asi první ministr zdravotnictví, jenž zná roli sester z druhé strany, tedy ze strany pacienta. Vím, jaké to je, když se setkáte s člověkem, který jen vykonává svou práci, a jaké to je, když se setkáte s někým, kdo do ní dává i lidskost a srdce. Vím, jak působí dobré slovo, úsměv a pochopení nelehké situace. Takovýmto konáním pomáháte lékaři v léčbě pacienta.

Všichni přece víme, že fyzická a psychická stránka lidského těla jsou úzce propojeny. Nedávno se mi dostal do rukou článek jedné vaší kolegyně, emeritní sestry Ivanky Krchové, která vzpomíná na to, jaké byly sestry před padesáti lety. Dovolila jsem si pár slov jejího poselství následovnicím vypůjčit, neboť s nimi souhlasím. „Dnes, kdy jsem se z poskytovatelky stala příjemkyní zdravotnických služeb, mohu jen opakovat, co jsem řekla před deseti lety: Naše práce je služba, služba zcela zvláštního druhu. Vstupujeme do intimních zákoutí těla i duše nemocného.

Najít rovnováhu mezi laskavostí, důvěrností, vcítěním se a na druhé straně profesionalitou, důstojností a nadhledem, ubránit se přitom zneužívání moci, zcyničtění a okoralosti srdce, je úkol nad jiné těžký,“ napsala paní Krchová, jedna z vás, k povolání sestry. Slova vaší bývalé kolegyně jen potvrzují, jak náročné vaše povolání je, že jde především o hodnotu, kterou dáváte pacientům a která se nedá vyjádřit penězi.

Také proto je velice důležité a správné, že existují akce, jako je Sestra roku, kde vám všem můžeme poděkovat. Úmyslně jsem řekla všem, neboť díky nepatří jen sestrám nominovaným, ale i dalším tisícům těch, které působí v nemocnicích, v primární péči, v ošetřovatelských domech nebo sociální péči.

Chtěla bych se krátce zmínit o současnosti. Byla jsem informována o rozhodnutích a plánovaných krocích svého předchůdce, ministra Tomáše Julínka, pro řešení nedostatku sester ve zdravotnictví a podpory tohoto povolání.

Některé z kroků již byly realizovány. Sestry se například staly samostatnými nositelkami zdravotních výkonů, došlo k navýšení indexace práce sester v seznamu zdravotních výkonů, do pracovních skupin ministerstva byli jmenováni zástupci ČAS, k financování specializačního vzdělávání nelékařů je vyčleněna částka 180 milionů korun. Pro sestry je vyhlášeno 730 rezidenčních míst. Chci navázat na započaté aktivity a pokračovat v nich a spolu s profesními organizacemi rozvinout další prvky, které povedou ke stabilizaci sester.

Gratuluji všem, vítězkám i nominovaným sestrám, k ocenění Sestra roku 2008 a věřím, že slavnostní večer byl nejen pro ně nezapomenutelným zážitkem.

Daniela Filipiová, ministryně zdravotnictví

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?