Známá mast se vrací. Výpadky léků ale dál nebudou výjimkou

13. 6. 2016 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Oblíbená antibiotická mast framykoin se vrací do tuzemských lékáren. Stane se tak po osmi měsících, kdy lékaři a lékárníci složitě hledali různé možnosti, jak mast nahradit.


„K přerušení dodávek došlo od 17. srpna 2015 z důvodu výrobních potíží. Obnovení bylo nahlášeno ke dni 13. června 2016,“ potvrdila regionálnímu Deníku Hana Pavlíčková ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Návrat antibiotické masti na trh potvrdil Deníku i její výrobce. „Ve spolupráci se SÚKLem se nám podařilo úspěšně ukončit změnu v registraci léčivého přípravku framykoin, jehož výrobní proces prošel nutnou inovací.

Od 13. června postupně obnovujeme dodávky do distribuční sítě v ČR, v lékárnách by měl být framykoin dostupný v řádu dnů,“ potvrdil Filip Hrubý, tiskový mluvčí skupiny Sanofi.
Dá se očekávat, že o přípravek bude hlavně v prvních dnech velký zájem.

Odborníci se nicméně shodují, že bude-li na straně lékáren panovat zdravý rozum a nebudou si objednávat zbytečně přehnané zásoby, s pokrytím poptávky by již neměly být problémy.

NENÍ NÁHRADA

Nicméně jak se odborníci shodují, obdobná situace se může stát kdykoli i u jiných léků. Podle výrobců léků je zásadním problémem u nás malá nabídka levných generických alternativ, které mohou lidé použít v případě výpadku obvykle užívaného léku. To se stalo právě u framykoinu – ve chvíli, kdy lék nemá žádnou nebo jen jedinou alternativu a dojde k jeho výpadku, přestane být dostupný. Podle posledních hlášení SÚKLu ze 300 aktuálně nedostupných léků jich nemá žádnou nebo pouze jednu variantu zhruba čtvrtina.

„Proč je framykoin jediný svého druhu na trhu a nikdo další v ČR neprodává jeho generickou alternativu? Téměř každý čtvrtý lék, který chybí v českých lékárnách, lze nahradit jen obtížně, nebo vůbec. Právě větší nabídka levných generických léků se stejným účinkem je přitom nejvhodnějším dlouhodobým řešením současných výpadků léčiv,“ domnívá se výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Martin Mátl.

Podle něho širší nabídce generických léčiv brání zejména těžko předvídatelná a složitá regulace cen a úhrad léků ze strany státu. V některých případech se výrobce ani nepokusí uvést levný generický lék na český trh, protože se obává, že cena, kterou mu stát stanoví, bude pod jeho výrobními náklady. Podle prezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chudoby však nedostatek generik není podstatou problému.

VČASNÉ VAROVÁNÍ

Tou je špatný systém komunikace mezi jednotlivými složkami. „Z tohoto případu bychom se měli poučit.
Určitě by pomohlo, kdybychom se o chystaném výpadku dozvěděli od firmy s předstihem a lékárníci se mohli na situaci připravit,“ vysvětluje. Je logické, že když lék jako framykoin vypadne, rychle se spotřebují všechny ostatní antibiotické masti, k čemuž také došlo. Informace by tedy měly jít kromě lékárníků i k lékařům a dalším výrobcům, aby mohli včas reagovat.

„Potřebná data sice ze zákona poskytuje SÚKL, který je pravidelně umisťuje na svých webových stránkách, avšak vím, že lékaři ani lékárníci nemají čas denně pro- klikávat, jaký lék právě vypadl,“ říká prezident komory.

Podle něho by určitě pomohlo, kdyby se informace posílaly lékařům cíleně, třeba podle specializací. „Jsme v situaci, kdy se nemůžete spolehnout, zda lék, který potřebujeme, ještě za měsíc bude na trhu. A ani SÚKL, ani ministerstvo zdravotnictví nemají snahu v současné situaci udělat pořádek,“ říká Chudoba.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?