ZP MV má pro praktické lékaře nástroj pro bezpečnější preskripci

16. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) ve spolupráci se softwarovou společností zaměřenou na oblast zdravotnictví připravila praktickým lékařům elektronický přehled o všech užívaných lécích u konkrétního pacienta.




Projekt „Léková historie pojištěnců ZPMV ČR“ by měl bránit předepisování nebezpečných kombinací léků, které dle pojišťovny ohrožují život desetitisíců pacientů. „Údaje o léčivech jsou spolu s preskripcí lékaře propojeny s modulem automatické kontroly lékových interakcí, který je v rámci projektu k dispozici bezplatně. Při předepisování léku je tak lékař okamžitě upozorněn na potenciální nežádoucí lékové interakce,“ zdůraznil generální ředitel ZPMV Jaromír Gajdáček.

Automatický hlídač interakcí

V rámci informačního systému tak lze porovnat léky předepsané a ty, které byly pacientům vydány v lékárně.
Data z portálu zdravotní pojišťovny je možné automatizovaně získat a uložit přímo do informačního systému v ordinaci nebo ambulanci a následně i jednoduše zařadit do zdravotní dokumentace pacienta. „Naše řešení automaticky provádí vyhodnocení a vyznačí léky skutečně vyzvednuté, nevyzvednuté, nahrazené substitucí nebo jiným balením a předepsané v jiném zdravotnickém zařízení,“ řekl o projektu ředitel softwarové společnosti Vladimír Přikryl.
Jakýkoli předpis, který lékař pacientovi vystaví, se dále v informačním systému porovnává s léky, které mu již dříve předepsal nebo které pacient užívá chronicky, a rovněž s kompletní lékovou historií pacienta a upozorní lékaře na možné nežádoucí interakce a duplicitní či obdobné léky. Zároveň u klientů této pojišťovny umožňuje kontrolu lékových interakcí. „Léková historie pojištěnců ZPMV ČR“ je dostupná všem praktickým lékařům, kteří pro komunikaci s pojišťovnou využívají internet.

Kombinace ohrožují desetitisíce pacientů

Vzájemné, zdraví poškozující nebo i život ohrožující působení léků může nastat již v kombinaci čtyř léčivých látek. Násobí se účinnost druhého léku, mohou se zvyšovat nežádoucí vedlejší účinky. Riziko stoupá s každým dalším užívaným lékem a při terapii 8 léky současně je závažná interakce takřka jistá. „Nebezpečných osm druhů různých léků užívalo v průběhu roku 2012 téměř 37 tisíc našich klientů. Přes 2300 klientů si v roce 2012 vyzvedlo z lékárny celkem 20 druhů léků, 24 klientů si jich vyzvedlo 40 druhů. A máme i jednotlivce, kteří měli předloni předepsáno 60 a více různých druhů léčiv,“ seznámil s výsledky analýzy preskripce ředitel Gajdáček.
Mluvčí pojišťovny Hana Kadečková upozornila na rizikové souběhy účinnosti léků na příkladu antikoagulancií či antibiotik. „Pokud pacient bere lék na ředění krve a k tomu si vezme přípravek, jehož vedlejším účinkem je také ředění krve, pak se efekt znásobí a pacient může i vykrvácet. Je třeba dát pozor také na kombinace antibiotik a léků na snížení cholesterolu. Rovněž při kombinaci analgetik bychom měli být velmi obezřetní, protože tyto léky nesmírně zatěžují játra,“ dodala mluvčí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?