ZP platí prevenci rakoviny tlustého střeva v kratším intervalu

29. 6. 2009 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Rakovina tlustého střeva a konečníku je každý rok odhalena u 7800 Čechů a Češek. Za posledních 50 let stouply počty pacientů i zemřelých téměř trojnásobně. Česko se dlouhodobě drží na předních místech světového žebříčku. Pokud se nemoc odhalí v počátcích, dá se vyléčit. Zdravotní pojišťovny nyní umožňují preventivní vyšetření v kratším intervalu a rozšířily screeningové metody. ČTK to sdělila Tereza Květoňová z Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP)...


„Preventivní vyšetření na přítomnost krve ve stolici hradí pojišťovny lidem od 50 do 54 let jednou za rok, dosud to bylo jednou za dva roky. Lidem od 55 let je hradí jednou za dva roky, ale mohou si nechat udělat jednou za deset let také endoskopické vyšetření střev,“ upřesnila.

Rakovina tlustého střeva a konečníku se rozvíjí pomalu a bez zjevných příznaků. Ve čtyřech případech z pěti jí předcházejí polypy, které lze snadno odstranit. Musejí však být objeveny včas.

Zásadní vliv na vznik a rozvoj nemoci má přejídání spojené s obezitou, nadměrný příjem živočišných tuků a konzumace smaženého nebo pečeného masa. Dalším rizikovým faktorem je nízký příjem vlákniny v zelenině, ovoci, celozrnném pečivu a luštěninách a především nedostatek pohybu.

Vhodnou prevencí, se kterou může hned začít každý sám, je podle Květoňové zdravé stravování a více pohybu. Jak správně postupovat, jaké vybírat pohybové aktivity a které potraviny jsou nejvhodnější, o tom všem se zájemci mohou poradit s odborníky. Významným pomocníkem jim mohou být internetové stránky www.ZijZdrave.cz, které připravují nutriční terapeutky a odborníci na výživu v rámci preventivního programu VZP Žij zdravě.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?