ZPMA podává trestní oznámení pro poškození dobrého jména

10. 11. 2009 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance podává trestní oznámení pro poškození dobrého jména a pro pomluvu některých svých pracovníků na Lenku Máchalovou ze Svazu odborářů služeb a dopravy. ČTK to sdělila Zuzana Brávníková z tiskového oddělení ZPMA.


Máchalová si prý neoprávněně stěžovala na ministerstvu zdravotnictví, že podatelna pojišťovny odmítla převzít listinu s kandidáty svazu do správní a dozorčí rady ZPMA. Kausu zveřejnila Máchalová v médiích.

„Paní Máchalová tvrdí, že jí nebylo zaměstnanci ZPMA umožněno předat včas kandidátní listiny do voleb do správních orgánů ZPMA, které se konají ve středu 11. listopadu. Vyšetřením celé záležitosti se její tvrzení ukázalo jako lživé. ZPMA je přesvědčena, že paní Máchalová jednala s úmyslem poškodit ZPMA a zdiskreditovat pojišťovnu před ministerstvem zdravotnictví i před klienty samotnými,“ uvedla Brávníková.

Kandidátní listiny měly být doručeny do soboty 17. října do kladenské centrály ZPMA. Máchalová v pátek 16. října materiály donesla. Dozvěděla se údajně, že v souvislosti s volbami má podatelna „přísný zákaz přijímat jakékoli listiny“. Máchalová to uvedla v notářsky ověřené výpovědi, její kopii má k dispozici Euro.cz, které o konfliktu jako první informovalo.

Podle zápisu dorazila Máchalová do centrály ve 12:56, tedy zhruba čtyři minuty před zavírací dobou. Byla prý vykázána z budovy se slovy, že už se zamyká a všichni odcházejí. Máchalová tedy předala kandidátku ministerstvu zdravotnictví, které ze zákona dohlíží nad děním v pojišťovnách.

Ředitel ZPMA Vladimír Kothera poté informoval, že stížností Máchalové se zabývala volební komise. Z jejího šetření vyplynulo, že stížnost je neoprávněná, uvedl. ZPMA proto předala vše advokátní kanceláři.

Kothera potvrdil, že volební komise již uzavřela kandidátní listiny, obsahují 12 kandidátů do správní rady a sedm do dozorčí rady. Návrhy kandidátů předložilo šest organizací zaměstnavatelů a čtyři odborové organizace. Volby do těchto orgánů se konají jednou za čtyři roky.

Roční obrat ZPMA přesahuje sedm miliard korun, je u ní přes 402.000 pojištěnců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?