Zprošťující verdikt v kauze armádních lékárniček je definitivní

5. 12. 2013 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman neuspěl s dovoláním v kauze nákupu autolékárniček pro armádu. Zprošťující verdikt zlínského krajského soudu, podle kterého Jiří Plášek jako velitel Základny zdravotnického materiálu v Bystřici pod Hostýnem nespáchal trestný čin, tak definitivně potvrdil Nejvyšší soud (NS). Rozhodnutí padlo před časem bez veřejného jednání, soud zpřístupnil v internetové databázi jeho odůvodnění.


Plášek podle obžaloby potvrdil převzetí celé objednávky, autolékárničky a defibrilátory však firma ve skutečnosti dodala se zpožděním, aniž zaplatila smluvní pokutu z prodlení. Stát tak údajně přišel o 362.001 korun. Krajský soud dospěl k závěru, že Plášek jednal ve výjimečné situaci, chyboval a jeho postup měl být předmětem kázeňského řízení, avšak trestného činu se nedopustil. Stejný názor nyní zaujal NS.

„Podle NS obviněný jednal především v zájmu Armády České republiky a plnění jejích úkolů, neboť jinak by zřejmě přestala plnit své služební a pracovní úkoly v míru pro nemožnost výjezdu vojenské automobilní techniky v důsledku nedostatečného vybavení armádních vozidel,“ stojí v usnesení. Porušení armádních předpisů je prý sice evidentní, avšak měli se jím zabývat nadřízení, a nikoliv trestní soud. Nyní už kvůli časovému odstupu není kázeňské řízení možné.

Údajné pochybení se týkalo zakázky se stovkou různých položek za 15 milionů korun. Její součástí byly i lékárničky podle předpisů platných od 1. ledna 2011. Materiál měl do 30. listopadu 2010 převzít na bystřické základně její velitel. Vybraná firma ale nestihla včas dodat lékárničky a defibrilátory, které tvořily dvě třetiny hodnoty zakázky. Celkem 5500 lékárniček do osobních aut, 3000 lékárniček do nákladních vozů a 30 defibrilátorů firma navážela postupně. Poslední dodala 48 dnů po termínu.

Podle obžaloby Plášek přesto podepsal předávací protokol a zahájil fiktivní reklamační řízení, čímž pozdější dodávku umožnil. Pražská firma Cheirón, jež byla dodavatelem zakázky, během trestního řízení smluvní pokutu uhradila. Podle Pláškova dřívějšího vyjádření tak nevznikla žádná škoda.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?