Zraněného lékaře čeká další operace

19. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Za stabilizovaný považují lékaři zdravotní stav mačetou zraněného psychiatra Karla Hynka. "Byl přeložen na jednotku intenzivní péče plastické chirurgie," sdělila ředitelka vinohradské nemocnice Marie Alušíková...


PRAHA - Zde se v pátek podrobil desetihodinové operaci, při níž mu chirurgové přišili útočníkem téměř amputovanou ruku.

Třiašedesátiletý lékař je podle slov šéfky nemocnice při vědomí, dýchá sám a komunikuje s okolím. V polovině tohoto týdne se má podrobit neurochirurgickému zákroku. Lékaři mu hodlají z mozku vyjmout úlomek kosti zasažené mačetou.

Vinohradská výzva lékařů

Brutalita útoku vyvolala vlnu pobouření mezi lékařskou veřejností. Lékaři vydali takzvanou Vinohradskou výzvu, jíž chtějí apelovat na politiky, aby rostoucímu násilí ve společnosti zabránili. „Brutalita útočníků stoupá, sledujeme to se stále větším znepokojením,“ řekla Alušíková, profesí rovněž lékařka.

Lékaři z psychiatrické kliniky sdělili, že riziko napadení patří k jejich povolání. Zde však podle nich šlo o něco více. Hynek věděl, že jeho pacient je nebezpečný. Půl roku podle nich opakovaně telefonicky vyhrožoval jemu i jeho matce zabitím, několikrát tak učinil i v jeho ordinaci.


„Podle zpráv v médiích to někdy vypadá, že lékaři se snaží pacienty poškodit.“

Bohuslav Svoboda, děkan 3. lékařské fakulty

Psychiatr podal trestní oznámení, policie spis odložila

„Jako velmi zkušený psychiatr a soudní znalec si byl vědom reálnosti ohrožení a na tohoto člověka podal trestní oznámení. Policie shromáždila svědecké výpovědi a spis odložila,“ uvedli v prohlášení.

Vyzvali lékaře, psychology a soudní znalce, aby žádali od svých poslanců změnu platných zákonů.

„Není možné, aby odborník, který ví, že jeho život je ohrožen, byl v situaci, že se o jeho případ začne společnost zajímat, až když je těžce zraněn či mrtvý,“ uvedli.

Podle Ladislava Bernáška z pražské policejní správy obvinil policejní rada zadrženého muže ještě ve čtvrtek večer z pokusu o vraždu, za to útočníkovi hrozí až 15 let vězení.

Jednou z vyšetřovacích verzí je podle Bernáška nespokojenost pacienta s prací lékaře.

Kriminalisté si vyžádají posudek znalců k duševnímu stavu stíhaného muže a k tomu, zda byl příčetný, když útočil.

Pokud by znalci dospěli k závěru, že kvůli duševní poruše v době spáchání trestného činu nemohl rozpoznat jeho společenskou nebezpečnost nebo ovládat své jednání, nebyl by za něj podle zákona trestně odpovědný.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?