Zrušený prodej Nemocnice Kutná Hora bude zkoumat policie

8. 10. 2009 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zrušeným prodejem společnosti Nemocnice Kutná Hora se bude zabývat policie. Město podalo trestní oznámení na Jaroslava Řeháka ze společnosti Medistyl-Pharma, která firmu provozující městskou nemocnici koupila.


Podle městských zastupitelů to bylo v rozporu se zákonem. Uznal to i Řehák a od kupní smlouvy už dříve odstoupil. Žalobou se teď na městu domáhá více než milionu korun, které za obchodní podíl v Nemocnici Kutná Hora zaplatil, píše dnešní středočeská příloha mladé fronty Dnes (MfD).

Řehákova společnost Medistyl-Pharma koupila Nemocnici Kutná Hora před dvěma lety. Letos v březnu se zjistilo, že smlouvy jsou neplatné. Podle zákona společnost s jedním vlastníkem nemůže vlastnit jinou společnost s ručením omezeným. Toto pochybení uniklo několika právníkům i rejstříkovému soudu, napsala MfD.

„Poškodil (Řehák) tím město. Nakupoval a nesplatil všechny pohledávky, teď to za něj bude muset udělat město. Jelikož jsou smlouvy neplatné, brilantně se dluhů zbavil,“ řekl listu zastupitel Jan Janoušek (ČSSD), který přišel s návrhem trestního oznámení. Řehákův právní zástupce Vítězslav Květenský to odmítá. Smlouvu o převodu obchodního podílu nepřipravoval podle něj Řehák, ale odborníci, kteří udělali chybu, sami to uznali a omluvili se za to zastupitelům i občanům.

To, že je smlouva neplatná, zjistil Řehák podle Květenského při jednom z obchodních jednání. Ihned proto převedl obchodní podíl zpět na město.

Chybu externího právníka, kterého si město najalo na zpracování smluv, zatím zastupitelstvo neřešilo. „Vinu částečně přiznává s tím, že je ochotný se vzdát nároku na odměnu,“ řekl listu starosta Ivo Šalátek (ODS). Trestní oznámení už předal policii, i když s ním nesouhlasí. Město teď podle něj nemá možnost se s druhou stranou dohodnout a musí čekat na rozhodnutí soudu.

Provoz kutnohorské městské nemocnice je dlouhodobě ztrátový. V červnu proto zastupitelé schválili její převod na Středočeský kraj. Jeho realizaci ale zatím brání státní dotace, kterou nemocnice v minulosti získala. Město proto muselo požádat ministra zdravotnictví o udělení výjimky pro nakládání s majetkem. Převod nemocnice na kraj se tak uskuteční nejdříve na jaře příštího roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?