Ztráta bezúhonnosti lékaře

7. 1. 2013 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
"Lékař po hádce v restauračním zařízení fyzicky napadl svého oponenta a při potyčce způsobil škodu na zařízení restaurace ve výši 100 tisíc korun. Byl uznán vinným z trestného činu výtržnictví podle § 202 odst. 1 trestního zákona a byl mu uložen peněžitý trest. Přišel tím o bezúhonnost a může nadále vykonávat svoje povolání?" ptá se čtenář.


Na dotaz odpovídá JUDr. Pavel Zajíc

Právní řád stanovuje bezúhonnost jako jednu z podmínek pro výkon některých povolání či poskytování určitých služeb. Tak je tomu v případě advokátů, soudců či auditorů. Zákon o zdravotních službách jako jednu z podmínek pro udělení oprávnění k poskytování zdravotních služeb rovněž stanovuje bezúhonnost.

Za bezúhonného se pro účely zákona o zdravotních službách považuje ten, kdo nebyl pravomocně odsouzen, buď za trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání alespoň jednoho roku, nebo za trestný čin spáchaný při poskytování zdravotních služeb, anebo se na něho hledí, jako by nebyl odsouzen. Bezúhonnost se přitom dokládá výpisem z evidence Rejstříku trestů.

Z popsané situace je zřejmé, že trestný čin lékař nespáchal při poskytování zdravotních služeb a ani se nejedná o trestný čin, za který by byl odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání alespoň jednoho roku. Z pohledu požadavků stanovených v zákoně o zdravotních službách tak lze konstatovat, že v tomto případě je lékař nadále bezúhonný. Tím splňuje podmínku pro poskytování zdravotních služeb a nadále může vykonávat své lékařské povolání.

Nad rámec dotazu dále obecně uvádím, že pokud by lékař přestal být považován za bezúhonného ve smyslu zákona o zdravotních službách, správní orgán (odbor zdravotnictví příslušného krajského úřadu) mu odejme oprávnění k poskytování zdravotních služeb.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?