Ztráta biotechnologické ImClone po schválení Erbituxu klesla

16. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Společnost minulý měsíc dostala konečně svolení amerických úřadů pro protirakovinný preparát Erbitux, který američtí regulátoři odmítli povolit v prosinci 2001. Ztráta této americké biotechnologické firmy ImClone se snížila na 26,3 milionu dolarů...


NEW YORK - Ztráta americké biotechnologické firmy ImClone se ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku snížila na 26,3 milionu dolarů z 39,4 milionu ve stejném období předchozího roku. Společnost, na kterou se zaměřila pozornost kvůli kontroverzním akciovým obchodům Marthy Stewartové, to uvedla v pondělní zprávě.

Tržby ImClone ve čtvrtletí vzrostly na 19,8 milionu ze 14,9 milionu dolarů. ImClone původně vytvářela tržby za výzkum a vývoj od spolupracujících firem.

Společnost minulý měsíc dostala konečně svolení amerických úřadů pro protirakovinný preparát Erbitux, který američtí regulátoři odmítli povolit v prosinci 2001. Akcie společnosti ale spadly ještě před oznámením nesouhlasu regulátora, protože se zakladatel a tehdejší ředitel laboratoří Sam Waksal pokusil své akcie ImClone prodat. Waksala a jeho bratra Harlana se pak firma zbavila, napsala agentura Reuters.

Prokurátoři jsou přesvědčeni, že Waksal dal tipy k prodeji akcií ImClone kromě svých příbuzných také Stewartové. Loni vyšetřovatelé obvinili Stewartovou z toho, že jim lhala o skutečném důvodu prodeje akcií ImClone. Známou americkou podnikatelku Stewartovou porota počátkem března shledala vinnou ve všech bodech vznesené obžaloby.

Stewartová vyšetřovatelům tvrdila, že prodala své akcie ImClone na základě předchozí dohody o prodeji při poklesu kurzu pod hranici 60 dolarů. Porota pak tuto její verzi odmítla.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?