Ztráta zdravotnické dokumentace

25. 7. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
"Jaký postih hrozí zdravotnickému zařízení za ztrátu zdravotnické dokumentace pacienta?" ptá se v Právní poradně Zdravotnictví a medicína čtenář. Odpovídá Mgr. Lucie Neubertová.


Předně je třeba uvést, že ztráta zdravotnické dokumentace je především zásahem do práva pacienta na ochranu osobních údajů.

Ochrana dat pod pokutou

Podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, se správního deliktu dopustí ten, kdo při zpracování osobních údajů nepřijme nebo neprovede opatření pro zajištění bezpečnosti tohoto úkonu. V řízení před Úřadem pro ochranu osobních údajů pak může být udělena pokuta až do výše 5 milionů korun.

Nutno však dodat, že součástí zdravotnické dokumentace jsou informace, které spadají do kategorie takzvaných citlivých údajů.

Takovými údaji jsou podle zákona osobní data vypovídající o národnostním, rasovém nebo etnickém původu, politických postojích, členství v odborových organizacích, náboženství a filozofickém přesvědčení, odsouzení za trestný čin, zdravotním stavu a sexuálním životě a dále genetické informace. „Citlivý“ je také biometrický údaj, který umožňuje přímou identifikaci nebo autentizaci subjektu.

Kategorii citlivých údajů zákon přiznává mimořádnou právní ochranu, a proto je sankce za porušení povinností při jejich zpracování stanovena ve dvojnásobné výši, tedy až do 10 milionů Kč.

Odpovědnost bez zavinění

V případě porušení povinnosti chránit data pacientů a zajistit jejich bezpečné zpracování zdravotnické zařízení odpovídá bez ohledu na zavinění, jedná se tedy o takzvanou objektivní odpovědnost.

Při rozhodování o výši pokuty se přihlíží zejména k závažnosti, způsobu, době trvání a následkům protiprávního jednání a k okolnostem, za nichž bylo protiprávní jednání spácháno.

Pacient má v takových případech právo uplatnit i své občanskoprávní nároky, vyplývající z porušení povinnosti zdravotnického zařízení, tj. zejména požadovat náhradu škody.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?