Ztráty nemocnic v kraji jsou obrovské

27. 5. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Pět nemocnic vlastněných Pardubickým krajem skončilo v minulém roce s celkovou více než dvojnásobnou ztrátou, než původně počítaly.


Namísto očekávaných minus 81 milionů korun skončilo jejich hospodaření s výsledkem minus 171 milionů korun. Výjimkou jsou nemocnice v Chrudimi a Svitavách, kterým se podařilo finanční plány dodržet, a dokonce mírně zlepšit, i když stále zůstávají v červených číslech.

Pardubice v dluzích "vedou"

Ani letos se zřejmě výsledky zdravotnických zařízení příliš nezmění k lepšímu, vyplývá z údajů, které poskytl krajský úřad.

Největší podíl na loňských ztrátách má Pardubická krajská nemocnice (PKN).
Místo plánovaných minus 27 milionů korun skončila na konci roku s výsledkem minus 97 milionů korun, což je více než polovina celkových ztrát.

„Vliv na to mělo více faktorů. Kromě růstu mezd například úhradová vyhláška, která nastavila platby podle roku 2008, kdy byly nízké výkony spojené s tehdejším odchodem personálu,“ řekla krajská radní pro zdravotnictví Markéta Tauberová (ČSSD).

Podle ní ztráta krajské nemocnice v porovnání s jejím obratem není tak hrozivá. Hluboko pod plánovanými výsledky skončily z podobných příčin také nemocnice v Litomyšli a Ústí nad Orlicí. Kromě nepříznivého systému úhrad zdravotní péče se podle politiků na ztrátách podílejí i některá rozhodnutí managementu. Nemusela být chybná ve své době, s odstupem času se ale mohla ukázat jejich nevýhodnost. Na vysokých ztrátách se zčásti podílejí rovněž odpisy.

Svitavské nemocnici se podle ekonomického náměstka Pavla Špačka podařilo udržet osobní náklady v plánované výši a zvýšené výdaje na materiál a služby pokrýt vyššími příjmy od zdravotních pojišťoven i příjmy z komerčních činností. Nemocnice díky tomu vloni mohla dát z vlastních prostředků na investice téměř osm milionů korun.

Chrudimské nemocnici zase podle Tauberové pomohlo to, že navíc získala od pojišťovny část plateb za rok 2008.Minulý rok v dubnu vedení kraje uvedlo, že chce do dvou let zajistit vyrovnané hospodaření svých nemocnic. Kraj by však musel pro tyto účely získat peníze z evropských dotací nebo si vzít půjčku.
Loňské výsledky a finanční plány zdravotnických zařízení na letošní rok zatím zlepšení nenasvědčují.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?