Zubaře hledají už od srpna

14. 1. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V Desné není o novém stomatologovi jasno ani po pětiměsíčním hledání. Veškerá jednání zatím skončila neúspěšně.


Pro město i jeho vedení je to pomalu noční můra. Po ukončení praxe Miroslava Michálka, totiž pořád ještě neznají jméno nového stomatologa, který povede ordinaci v Desné.
Už v srpnu proběhlo první výběrové řízení, do něhož se přihlásil pouze jeden zájemce. Tomu ovšem k možnosti provozovat samostatnou praxi scházelo absolvovat poslední atestační zkoušku.
„Město dál hledá řešení, spolupracuje s Krajským úřadem Libereckého kraje a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Zájemce se snažíme najít i pomocí inzerátů v odborných časopisech,“ popsal už podniknuté kroky starosta města Jaroslav Kořínek. Během hledání se už objevilo několik stomatologů. Většina z nich byli cizinci. „Aktuálně to bylo kolem čtyřech nebo pěti zubařů, s nimiž jsme od té doby jednali. Aktuálně tento týden čekáme na vyjádření jednoho z nich, tak doufám, že se snad brzy dočkáme nového stomatologa,“ dodal starosta.

Hledají také mezi budoucími zubaři

I případně přes kladné vyjádření nového zubaře to ovšem nebude hned, kdy začne pracovat. Kraj totiž musí vypsat výběrové řízení, podepsána musí být také smlouva s VZP. Tím se bude prodlužovat i doba, kdy bude moci nastoupit. Zároveň se hledají cesty, jak oslovit absolventy lékařských fakult, kteří budou svá studia končit státními zkouškami na přelomu května a června. „To pro krajní případ, kdyby se nám nepodařilo místo do té doby obsadit,“ přiznal nový tajemník města Jaroslav Müller.

Problém se zubaři není jenom v Desné, ale i v ostatních městech. Hodně lidí za zubařem musí dojíždět. „Problém s nedostatkem stomatologů je po celé republice. Většina absolventů odchází za lepšími finančními podmínkami do zahraničí,“ vidí problém Marek Pieter, který je na krajském úřadu pověřený řízením zdravotnictví.

Někteří lidé, kteří nemají svého zubaře proto využívají služeb ambulance. „Všechny pohotovosti včetně stomatologické by měly sloužit hlavně k řešení náhlých onemocnění či zhoršení zdravotního stavu,“ upozornila mluvčí jablonecké nemocnice Petra Hybnerová. Nejbližší pohotovost je v nemocnici v Liberci. Otevřeno má o víkendu a ve svátky. To se ovšem může díky krajskému výběrovému řízení změnit a ambulance bude fungovat i v týdnu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?