Zubaři odmítají plomby na mléčných zubech, rodiče je mají žádat

11. 10. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Zubaři podle zjištění ČTK odmítají dělat plomby dětem na mléčných zubech. Prý to nemá cenu, počkají, až jim narostou stálé zuby. Podle bývalého prezidenta České stomatologické komory Jiřího Pekárka je to chyba.


Rodiče by podle něj měli trvat na tom, aby zubař dítěti zuby spravil. Zubní kaz je infekční, v sousedství mléčného zubu s kazem vyroste stálý zub, který se také zkazí. Za neochotou zubařů stojí podle Pekárka špatný systém plateb od zdravotních pojišťoven. Jedná s nimi o změně.

„Bohužel, někteří zubní lékaři inkasují peníze od pojišťovny takzvaně za péči - za první a druhou preventivní prohlídku dostanou poměrně zajímavou sumu, pokaždé asi 200 korun, zuby ale nespraví,“ řekl ČTK Pekárek, který se po odchodu z vedení komory věnuje rozvoji dětské zubní péče.

Pekárek soudí, že by měl vzniknout nový kód, který by zubař pojišťovně vykázal, jen když dítě skutečně ošetří. Na kód by byly vázány také peníze. „Aby zubař jen tím, že si dítě zaregistruje a udělá prohlídku, neinkasoval peníze. Když zjistí kaz, musí zub ošetřit,“ řekl.

Malým pacientům tak nyní často spraví zuby až v Domě zubní péče o dítě a rodinu, který Pekárek vybudoval v Praze 10. Za dva roky eviduje 7000 pacientů, pro další nemá kapacitu. V listopadu otevře další dům v Praze 11.

Do specializovaného zařízení posílají zubaři z ambulancí děti s vysvětlením, že „jsou neošetřitelné“. V domě je ošetří, nedostanou už ale oněch 200 korun za preventivní prohlídky, jen menší platbu za plombu. „To není správné. Jestliže někoho mám v péči, měl bych ho léčit, ne jen inkasovat peníze, že ho mám formálně napsaného,“ dodal Pekárek.

Pro rodiče není v současné době vůbec jednoduché sehnat pro dítě zubaře. Matka dvouletých dvojčat ČTK potvrdila, že už rok se snaží zaregistrovat potomky u zubaře, zatím neúspěšně. Přitom by podle doporučení komory mělo dítě podstoupit první prohlídku ve dvou letech. Poprvé by je rodiče měli přivést už v roce, aby si zvolna zvykalo na prostředí ordinace.

Nedostatek zubních lékařů, kteří se věnují péči o dětský chrup, přispěl k tomu, že třetina českých dětí od dvou do šesti let má více zkažených zubů, než je evropský průměr. Ze 6500 zubařů se na děti zaměřuje jen 63. Většinu dětí ošetřují běžní zubaři.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?